Magyarország legnagyobb spekulatív ipari ingatlanának építése

Hamarosan Magyarország legnagyobb spekulatív ipari ingatlana nyitja meg kapuit a HelloParks fejlesztése keretében, Alsónémediben. A 60 000 négyzetméteres BigBox típusú AN1 csarnok a nyár végén fogadja majd az első bérlőket, Budapest déli részén, az M0 és M5 autópályák közelében.

A HelloParks AN1 épülete 15 000 négyzetméteres egybefüggő területekkel, 12 méteres belmagassággal és cross-dock lehetőséggel rendelkezik, ami elsősorban a logisztikai szolgáltatók, csomagküldő cégek, szállítmányozók és az e-kereskedelmi vállalkozások igényeit szolgálja ki. Az épület magas áramkapacitásának köszönhetően speciális igényeket – például hűtő- vagy gyógyszerraktárak kialakítását – is képes kiszolgálni.

A 13,5 hektáros területen megvalósuló projekt a HelloParks vállalat nyolcadik épülete lesz, amellyel a cég kevesebb mint négy év alatt összesen 368 000 négyzetméternyi ipari területet hoz létre. Az AN1 csarnok a BREEAM New Construction kategória Outstanding minősítésének megfelelően épül, és eleget fog tenni az EU Taxonómia által támasztott elvárásoknak is.

A 2008-as pénzügyi válság után a magyar ingatlanpiac jelentős változásokon ment keresztül. A válság első évében a finanszírozás szinte teljesen leállt, a lakásárak nominálisan csökkenni kezdtek, az irodapiaci hozamok jelentősen emelkedtek, és a spekulatív üresedési ráta 25 százalék felettire nőtt. A bankok óvatos hitelezési stratégiája miatt a fejlesztési piac befagyott, a korábbi években tervezett gigaprojektek fejlesztői behúzták a kéziféket, és a külföldi fejlesztők többsége elhagyta az országot. Azonban voltak olyan beruházások, különösen a budapesti irodapiacon, amelyek befejezése éppen erre az időszakra esett, így azokat nem hagyták veszni.

A régiós helyzetképben Lengyelország vált a befektetők menedékévé, mivel az EU-ban egyedüli országként elkerülték a recessziót, fenntartva ezzel a likviditást és a nyugat-európaihoz hasonló hozamszinteket. Eközben a magyar irodapiacon a bérlői aktivitás minimálisra csökkent, és az év legnagyobb új szerződése mindössze 1600 négyzetméteres volt.

A HelloParks AN1 csarnokának építése jelzi, hogy a magyar ingatlanpiac újra növekedési pályára állhat, és a válság utáni időszakban is képes lehet megfelelő válaszokat adni a piaci igényekre. Az új fejlesztések, mint ez a projekt, hozzájárulhatnak a piac stabilizálódásához és a gazdasági növekedéshez.