Lakásárak stagnálása Magyarországon és az EU-ban

Az ingatlanpiaci adatok szerint júniusban Magyarországon és Európa-szerte is megváltozott a lakásárak emelkedésének üteme. Az Eurostat és a KSH adatai alapján a hazai lakásárak növekedése lassult, ami az EU-ban a harmadik leggyorsabb ütemet jelenti.

Az ingatlan.com lakásárindexe szerint júniusban a lakásárak 0,4 százalékkal mérséklődtek, ami gyakorlatilag stagnálást jelent a piacon. A KSH előzetes adatai is megerősítik ezt a trendet, amely szerint az idei első negyedévben 5,1 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévhez képest. Az Eurostat felmérése szerint ez az emelkedési ütem az EU-ban a harmadik legmagasabb, az EU-s átlag pedig csak 0,4 százalékos növekedést mutatott.

A német lakáspiac több mint 1 százalékos árcsökkenést könyvelhetett el, ami részben a gazdasági helyzet, részben pedig az erőteljes zöldítési és energiatakarékossági beruházásoknak köszönhető. Az Eurostat adatai szerint 2023-ban a 16 uniós tagállamból 13 országban csökkent a lakásvásárlások száma, Magyarország pedig 24,5 százalékos csökkenéssel a harmadik helyen áll.

Árak és kereslet összhangja

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az árak a kereslet alakulását tükrözik, az év eleji érdeklődésnövekedés után májushoz képest júniusban a kereslet és az árak is stagnálásba váltottak. A Magyar Nemzeti Bank őszi Lakáspiaci jelentése is jelezte az ingatlanárak stagnálását.

Árkörkép a magyar piacon

A budapesti lakások átlagos négyzetméterára július elején 1,05 millió forint volt, a XX. kerületben a legolcsóbb, 700 ezer forint alatti átlaggal, míg a V. kerületben majdnem 1,7 millió forintot ért el. A vármegyeszékhelyek közül Pécsen van a legtöbb eladó lakóingatlan, 688 ezer forintos átlagos négyzetméteráron. Debrecenben 833 ezer, Győrben 786 ezer, Szegeden 759 ezer, Miskolcon pedig 438 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A fővárosi panellakások átlagára 2023-hoz képest 9 százalékkal emelkedett, így átlagosan 765 ezer forintos négyzetméteráron kaphatók, a legnépszerűbb lakótelepeken azonban akár egymillió forint közeli átlagárral is számolhatnak a vevők.

: Article-1 : Article-2