'Jó kezdet' – Magyarország EU-ügyi minisztere az EU-elnökség első kilenc napjáról

"Biztos vagyok benne, hogy minden tagállam és intézmény őszinte együttműködés szellemében fog eljárni" – mondta János Bóka, Magyarország EU-ügyi minisztere szerdán Brüsszelben az EUrologus szerint. A miniszter a Magyarország által vezetett az Európai Unió Tanácsának elnökségének közelgő programjairól beszélt, de az EUrologus hangsúlyozta, hogy a újságírók által feltett kérdések nem erről szóltak.

A tagállamok kérésére az EU állandó képviselői szerdán megvitatták Orbán Viktor "béke misszióit" a találkozójukon. Ez a testület szintén része a Tanácsnak, így a magyar elnökség alatt is üléseznek. A Népszava korábban arról számolt be, hogy a forgó elnökség a magyar miniszterelnök nemrégiben tett külföldi látogatásainak jelentését az "egyéb" napirendi pontok közé sorolta, a fontosabb vitatandó témák után, ami alapvetően korlátozta a megbeszélésre szánt teret.

Orbán néhány nappal az elnökség átvétele után Ukrajnába látogatott, majd Oroszországba, a Türk Tanács ülésére Hegyi-Karabahba, és onnan Kínába utazott. Több alkalommal is posztolt képeket az utazásairól az EU magyar elnökségének logójával, miközben a moszkvai sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy úgy véli, Orbán az EU elnöksége nevében van ott, amit a magyar miniszterelnök nem cáfolt helyben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője, Szijjártó Péter elmosódottá tette az EU elnöksége és a "béke misszió" közötti határt olyan kijelentésekkel, mint hogy: "Véget ért a magyar EU-elnökség első hete, és most már mindenki számára világosnak kell lennie, hogy ez a következő hat hónapban béke misszió lesz".

A probléma az, hogy bár a magyar kormány tagjai bárhová utazhatnak és kétoldalúan tárgyalhatnak bárkivel, a forgó elnökség semmilyen módon nincs felhatalmazva az EU-t képviselni a külpolitikai ügyekben.

Ahogy korábban beszámoltak róla, a Tanács az egyetlen, amely befolyásolhatja az elnökség időtartamát. Dániel Hegedűs, a German Marshall Fund elemzője a X-en (korábban Twitter) javasolta, hogy ez az opció elvileg még mindig rendelkezésre áll. Például a lengyel elnökség kezdetét előrehozhatják szeptember 1-re, közvetlenül a nyári szünet után. A Népszava cikkében, amely ezt tárgyalja, nincs említés arról, hogy ezt bármely kormány esetében fontolgatták-e, de a Politico szerint ilyen tervek kezdenek lendületet kapni. "Még nem" – válaszolta egy diplomata, amikor arról kérdezték, hogy fontolóra vennék-e Magyarország elnökségének lerövidítését. "De ismét mondom: még nem".

Az EUrologus szerdai beszámolója szerint Bóka elmondta, hogy jelenleg nincsenek olyan indítványok a tagállamok előtt, amelyek befolyásolnák a magyar elnökség mandátumát. Bizalmát fejezte ki abban, hogy az elnökség "a következő hat hónapban hozzá tud járulni az EU-hoz".

Bóka azt is elmondta, hogy Orbán nem a "béke misszió" útjait az EU nevében és képviseletében szervezte. Utólag tájékoztatta a tagállamokat és az Európai Tanács elnökét, bár erre nem kötelezett. "Mélyen megdöbbentett a kijevi gyermekkórház elleni orosz támadás miatti tragikus életvesztés" – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ez is aláhúzza a fenntartható béke szükségességét.

Az Európai Bizottság is kezd elege lenni

Az Európai Bizottság nem elemezte az előírásokat, a testület főszóvivője szerdán válaszolta egy kérdésre. Eric Mamer azt javasolta, hogy ezt a kérdést a Tanácshoz kellene fordítani, mivel az a Tanács feladata eldönteni, és hozzátette, hogy együtt fognak működni a forgó elnökséggel, amennyire az EU-szerződések lehetővé teszik.

Mamer korábban jelezte, hogy nem biztos, hogy szeptemberben ellátogatnak Budapestre, bár ilyen látogatás szokásos minden elnökség alatt. (A látogatást már egyszer elhalasztották, ütemezési nehézségekre hivatkozva.)

A Szabad Európa szerint a testület költségvetési főigazgatója, Johannes Hahn, az utolsó pillanatban mondta le budapesti látogatását, amely eredetileg csak másfél órára volt tervezve hétfőre, "a közelmúlt eseményeire" hivatkozva a kollégái szerint. Az egyetlen hivatalos megerősítés, amelyet a lapnak adtak, az volt, hogy a látogatást valóban lemondta.

A testületet a budapesti első informális Tanácselnökségi ülésen sem képviselte biztos szinten. A keddi sajtótájékoztatón az esemény végén Márton Nagy, aki az ülést versenyképesség témában vezette, nem tudta megmondani, miért volt ez így. "Nem mi döntöttünk így. Mindenkit szívesen látunk, nyitva tartjuk az ajtóinkat" – mondta a gazdasági miniszter.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy az EU biztosa, Werner Hoekstra jelen lesz a következő informális Tanácsülésen Budapesten július 11-12-én.

Lehet, hogy a tagállamok csendes bojkottot indítanak?

A Szabad Európa és a Politico is megjegyezte, hogy nem csak az EU biztosa hiányzott a versenyképességi ülésről, alig voltak jelen miniszterek. Nem szokatlan, hogy egy tagállamot alacsonyabb szinten képviselnek, például államtitkárok által, ha, mint a magyar kormányban, egyes területeken (például Magyarországon a környezetvédelem) nincs felelős miniszter, és a nyári szabadságok is befolyásolhatták a részvételt.

Azonban a Politicónak azt mondták, hogy Orbán moszkvai és pekingi útjai "határozottan szerepet játszottak" ebben, és hogy a bojkott gondolata "lendületet kap". "A versenyképességi Tanács alacsony részvételi aránya valószínűleg csak a kezdet".

"Jó kezdet volt"

– mondta Bóka mindezek ellenére kedden a lap szerint, hozzátéve, hogy az elnökség "kezdettől fogva nagyon politikai és nagyon aktív volt". Szerdai sajtótájékoztatóján "megkülönböztetőnek" nevezte, az EUrologus szerint, miközben egy holland újságíró megjegyezte, úgy tűnik, mintha ő és a miniszter nem ugyanazon a bolygón lennének.

Gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról és Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!