"Mi a tettekben hiszünk" - Magyar Péter adományokat adott át a lebombázott gyermekkórház dolgozóinak Kijevben

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, jelentős adományokat készült átadni egy kijevi gyermekkórháznak, amelyet nemrégiben egy orosz rakétatámadás ért.

Magyar Péter szerdán indult útnak Kijevbe, hogy átadja az adományokat a hétfői orosz légitámadás által sújtott gyermekkórháznak. A politikus, aki eddig kerülte a külpolitikai témákat, a Facebookon jelentette be, hogy útnak indult Ukrajna felé. Délutánra már az első beszámolók is megjelentek a közösségi médiában, amelyek szerint Magyar Péter és a segélyszállítmány elérte Ukrajnát. Azonban a Tisza Párt alelnöke később azt írta, még nem értek el a fővárosba, mert az egész országra légiriadót rendeltek el.

A Reuters információi szerint a Tisza Párt alelnöke körülbelül 15 millió forint értékben készült átadni élelmiszert és orvosi készleteket a kórház munkatársainak. Magyar Péter a döntést a brutális orosz rakétatámadás láttán hozta meg, és hangsúlyozta, hogy cselekedeteikkel kívánnak másoknak segíteni.

A politikus kritikát fogalmazott meg Orbán miniszterelnökkel szemben, mondván, hogy a kormányfő utazgathat és béketeremtőnek tűnhet, de ők inkább a konkrét cselekvést részesítik előnyben. Magyar Péter szerint Orbánnak korábban kellett volna Kijevbe látogatnia, de a késlekedés oka részben a Kijev és Budapest közötti nézeteltérés volt az ukrajnai magyar kisebbség jogai miatt.

Végezetül Magyar Péter egyetértett azzal a kormányzati állásponttal, hogy Magyarország területén keresztül, vagy magyar segítséggel nem mehetnek fegyverszállítmányok Ukrajnába, mivel ez veszélyeztetheti az ottani magyar közösséget. Ugyanakkor elismerte, hogy más országoknak szuverén joga van fegyvert küldeni Ukrajnába.

A békefolyamat kapcsán Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Oroszország akkor fog tárgyalni Ukrajnával, ha Kijev erre készen áll, de nem szeretnének semmilyen időpontot vagy határidőt szabni. Rudenko szerint Ukrajna jelenlegi békejavaslatai nem komolyan vehetők, mivel Kijev az orosz csapatok kivonulását és a háborús bűnösök elszámoltatását követeli, amit Moszkva többször visszautasított, ragaszkodva az elfoglalt területek megtartásához és Kijev semlegességéhez.