Duplázott áramszámlák a kisvállalkozásoknál

Számos hazai vállalkozó szembesült azzal a problémával, hogy az E.ON-tól kapott friss számlákból értesültek: két éve kikerültek az egyetemes szolgáltatásból, és most duplaösszegű áramszámlákat kellene kifizetniük, ráadásul visszamenőlegesen.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) tartott megbeszélésen az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke, Németh László felvetette, hogy több ezer mikrovállalkozó került nehéz helyzetbe emiatt. A tárca vizsgálja az ügyet, mivel a számlázási gyakorlat ellentétes a kormány szándékával, amely szerint a mikrovállalkozásoknak az egyetemes szolgáltatás keretében kellene maradniuk a legalacsonyabb díj mellett.

A probléma gyökere, hogy 2022-ben a mikrovállalkozóknak nyilatkozniuk kellett státuszukról, ami túl bonyolultnak bizonyult, és sokan nem is tettek eleget ennek a kötelezettségnek. Emiatt kerültek ki az egyetemes szolgáltatásból, miközben továbbra is az annak megfelelő számlákat kapták és fizettek.

Az IPOSZ-nak több jelzés is érkezett, hogy a vállalkozóknak dupla áramdíjat kellene fizetniük, ami felháborodást váltott ki. Ráadásul új szerződést sem köthetnek egyetemes szolgáltatásra, például ha egy elhunyt vállalkozó munkáját átveszi a gyereke.

Az E.ON áramszolgáltató 2022. április 14-én került az MVM Csoport tulajdonába, és 2024. június 30-ával jogilag beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be. Az ügyfeleket előzetesen tájékoztatták a változásokról, de a szolgáltatóváltás miatt két hétig nem volt teljeskörű ügyintézés. Az MVM azt javasolja, hogy a problémás számlákkal kapcsolatban az ügyfelek az informatikai átállás után keressék meg őket.

Az MVM ígéretet tett arra, hogy a fizetési határidőnél figyelembe veszik a rendszerleállást, és szükség szerint részletfizetést biztosítanak, kamatot pedig nem számolnak fel. Emellett lehetőség van korrekcióra: ha a mikrovállalkozások 2022-ben elmulasztották a nyilatkozatukat, de utóbb igazolni tudják egyetemes szolgáltatásra való jogosultságukat, akkor az egyetemes szolgáltató előremutató dátummal ismételten szerződést köthet velük.

Az IPOSZ elnöke, Németh László reméli, hogy a minisztérium talál megoldást a mikrovállalkozások helyzetére, és szeretné elérni, hogy visszaállítsák az egyetemes szolgáltatási szerződést azoknál, akik már 2022-ben abban voltak, illetve lehetővé tegyék az új szerződéskötést a jogutódok számára is. Az IPOSZ felméri, hogy hány vállalkozót érint hátrányosan a jelenlegi számlázási gyakorlat.