Nukleáris fegyverek szállítására is alkalmas bombázók haladtak el Tajvan mellett

Tajvan, a Fülöp-szigetek és Japán mellett is elhaladt a kínai repülőgéphordozó kíséretével, amelyek egy a térségben rendezett hadgyakorlatra tartottak.

A Shandong kínai repülőgéphordozó a csendes-óceáni hadgyakorlatokra tartva a Fülöp-szigetek északi része mellett haladt el – közölte szerdán Tajvan védelmi minisztere. Tajpej arról számolt be, hogy több tucat harci repülőgép is csatlakozott a hajóhoz a gyakorlatok miatt.

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, szoros figyelemmel követi a kínai katonai műveleteket. A tajvani védelmi minisztérium szerint szerdán hajnal körül 36 kínai katonai repülőgépet, köztük J–16-os típusú vadászgépeket és nukleáris fegyverek hordozására is képes H–6-os típusú bombázó gépeket észleltek, amelyek a sziget déli és délkeleti részén a Csendes-óceán nyugati része felé tartottak, hogy a Shandonggal közös gyakorlatokat hajtsanak végre.

A Fülöp-szigeteki hadsereg szóvivője, Francel Margareth Padilla hangsúlyozta, hogy aggódnak a kínai repülőgép-hordozó csoport bevetése miatt. "Hangsúlyozzuk a béke és a stabilitás fenntartásának fontosságát a térségben, és felszólítunk minden felet, hogy tartsa be a nemzetközi jogot és normákat" – mondta.

A japán védelmi erők kedden késő este észlelték a Shandongot két rakétarombolóból és egy fregattból álló kíséretével, mintegy ötszáz kilométerre délre Okinava szigetétől. A japán haditengerészet két hajója figyelte a mozgásukat, miközben japán vadászgépek felszálltak válaszul a repülőgép-hordozó által indított gépekre – derült ki a közleményből.

A térségben az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a feszültség, miután Peking egyre hangosabban fejezi ki igényét Tajvan szigetének ellenőrzésére, valamint a Dél-kínai-tenger szinte egésze feletti területet magáénak követeli.

Az ellentétek eddig nem vezettek katonai összecsapásokig, ám a leginkább érintett tajpeji és manilai kormányok is igyekszik erősíteni a kapcsolatukat az Egyesült Államokkal, valamint bizalmatlanul tekintenek Kína szinte minden lépésére. A szerdai erődemonstrációt is figyelmeztetésnek élik meg, amellyel Peking gyakorlatilag jelezte erejét a riválisoknak. Az ilyen katonai műveletek nem ritkák a térségben, Tajvanban szinte naponta számolnak be a hatóságok valamilyen ijesztő légi vagy vízi megközelítésről.

Hamarosan sor kerül a tajvani haderő éves legnagyobb, Han Kuang hadgyakorlatára. A műveletet megelőzően Kína rendszeresen fokozza a tevékenységét, hogy ezzel megmutassa az erejét a sziget védelmének.