Izrael szíriai katonai célpontokat támad a Golán-fennsíkon

Az izraeli hadsereg harckocsikkal és tüzérséggel támadta a szíriai hadsereg azon célpontjait a Golán-fennsíkon, amelyek megsértették az 1974-es demilitarizációs megállapodást – közölte az izraeli hadsereg a Reuters hírügynökség szerint.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nyilatkozatában kijelentette, hogy nem fogja megengedni az izraeli szuverenitás megsértésére irányuló kísérleteket. A Golán-fennsík, amelyet Izrael és Szíria egyaránt követel, stratégiai jelentőségű terület a Levante régióban, Szíria délnyugati részén található.

A konfliktus előzményeként egy izraeli házaspár életét vesztette egy rakétatámadásban, amit a Hezbollah hajtott végre a Golán-fennsík izraeli megszállása alatt álló részén. A libanoni fegyveres csoport szerint a támadás válasz volt egyik tagjuk Izrael általi megölésére szíriai területen.

A Hezbollah támadásai Izrael ellen a Hamász tavaly október 7-én indított meglepetésszerű támadása után kezdődtek, amely a Gázai övezet elleni háborúhoz vezetett. Azóta több tízezer izraeli és libanoni polgár kényszerült elhagyni otthonát.