Halálra ítélték az Iszlám Állam volt vezetőjének özvegyét Irakban

Halálbüntetést szabott ki egy iraki bíróság az Iszlám Állam volt vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi özvegyére, akit Aszma Mohamedként azonosítottak, és a jezidik elleni népirtásban, valamint terrorcselekményekben való részvételért ítéltek el.

A nőt a jezidi nők saját otthonában való fogva tartása és a terrorszervezettel való együttműködés miatt ítélték el. Az ítéletet az iraki Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács hozta meg, és az állami INA hírügynökségen keresztül közölték. A jezidi nőket az Iszlám Állam terroristái rabolták el a nyugat-iraki Szindzsárból, Ninive kormányzóságból, majd Bagdadi feleségének moszuli házába vitték őket. Az ítéletet a 2005-ös iraki terrorellenes törvény, valamint a jazidi női túlélőkről szóló 2021-es törvény rendelkezései alapján hozták meg.

„A büntetőbíróság ma kötél általi halálra ítélte Bagdadi feleségét emberiesség elleni bűnök és a jezidi emberek elleni népirtás vádjával, valamint terrorcselekményekben való részvételért” – közölte a bíróság. Az ítélet egy fellebbviteli bíróság megerősítésével válhat jogerőssé és végrehajthatóvá – tette hozzá a bíróság.

Az Iszlám Állam 2014 és 2017 között hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és Irakban, és ez idő alatt jazidi nők ezrei kerültek a terrorszervezet fogságába. Az ISIS ideológiája alapján a jezidizmus nem tartozik a tolerálható vallások közé, így a jezidik hitetlennek számítanak, és a foglyul ejtett nőket tárgyként, eladható árucikként kezelték. A fogságból kiszabadult túlélők beszámolói szerint a nőket csoportokba osztották, az időseket megölték, és a foglyokat gyakran érte szexuális erőszak, kényszerített terhesség és abortusz.

Abu Bakr al-Bagdadi, aki 2019 novemberében halt meg az amerikai különleges erők akciójában Szíria északnyugati részén, az ismeretlenségből emelkedett a terrorszervezet élére, és minden muszlim kalifájának kiáltotta ki magát. Bagdadi a hatalma csúcsán vezette az Iszlám Államot, amikor a szervezet hatalmas területeket vont ellenőrzése alá a térségben.