A befektetők már nem tartanak a francia politikától

A szerdai adatok szerint jelentős mértékben csökkentek az euróövezeti kötvényhozamok, különösen Franciaországban és Olaszországban, ami azt jelzi, hogy a befektetők csökkentették a francia parlamenti választásokkal kapcsolatos politikai kockázati prémiumot.

Az európai kötvénypiacokon a francia és német hozamok közötti spread, amely a francia kockázat mértékét jelzi, 2012 óta nem látott magasságokba, 85 bázispontig emelkedett június végén, azonban mostanra 63,5 bázispontos szintre csökkent, ami a június 13. óta a legalacsonyabb érték. A francia 10 éves kötvényhozam 9 bázisponttal 3,169%-ra esett vissza, ami az előző napi emelkedés után történt. Érdemes megjegyezni, hogy a kötvényhozamok és az árak fordított kapcsolatban állnak egymással.

Németország 10 éves kötvényhozama, amely az euróövezet referenciaértékeként szolgál, szintén csökkent, 6 bázisponttal 2,525%-ra esett vissza a keddi emelkedés után. Jussi Hiljanen, a SEB kamatstratégiáért felelős vezetője szerint ez a június végén tapasztalt meredek emelkedés további korrekcióját jelenti, és alapvetően a normalizációról beszélhetünk.

Az európai hozamok emelkedése június végén a befektetők aggodalmának volt köszönhető, akik a francia szélsőjobboldal hatalomra kerülésétől tartottak. Az olasz kötvényhozamok emelkedése hasonló okokból következett be, az ország magas adósságszintje miatt kerülték el őket a befektetők. A francia választások azonban patthelyzetet eredményeztek, és a baloldali blokk meglepően erős eredménye megnyugtatta a piacokat.

A kereskedők figyelme a Powell Fed-elnök kongresszusi vallomásának második napja felé is irányult. Powell kedden kijelentette, hogy nagyobb bizalomra van szüksége az infláció csökkenésével kapcsolatban, mielőtt kamatcsökkentést hajtanának végre.

Az olasz 10 éves kötvényhozam 10 bázisponttal 3,858%-ra csökkent, az olasz és német hozamok közötti spread pedig 6 bázisponttal 133 bázispontos szintre mérséklődött, ami már elérte a június 10-i legalacsonyabb szintet is. A kétéves német kötvényhozam, amely az Európai Központi Bank kamatvárakozásaira érzékenyen reagál, 3 bázispontos csökkenést követően jelenleg 2,901%-on áll.

Forrás: Reuters