Észak-Korea veszélyezteti a dél-koreai légi közlekedést

Légiközlekedési szakértők szerint az Észak-Korea által indított léggömbök és a GPS-jelek zavarása komoly veszélyt jelentenek a dél-koreai légtér biztonságára – jelentette a Reuters.

Az utóbbi időben több hullámban érkeztek Észak-Koreából szemetet és emberi ürüléket szállító léggömbök Dél-Korea légterébe. Május 29. és június 27. között több száz ilyen léggömb landolt Dél-Koreában, egyikük Incshon város repülőterének egyik kifutópályájára is, ami három órás leállást eredményezett a forgalomban. Incshon repülőtere a világ ötödik legnagyobb forgalmú légi közlekedési csomópontja, és mindössze 40 kilométerre helyezkedik el az észak-koreai határtól, ahol a léggömbök többször is zavart okoztak.

Ezzel egyidejűleg Phenjan fokozottan zavarja a légi navigációt, ami tovább növeli a kockázatokat. Habár jelenleg nincs hivatalos légiközlekedési figyelmeztetés, a helyzet egyre aggasztóbbá válik. A dél-koreai közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint a hadsereg, a légiforgalmi irányító hatóságok és a légitársaságok folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és 24 órás megfigyelési és kommunikációs rendszert működtetnek.

A GPS-zavarás következményeként felmerül a veszélye annak is, hogy a dél-koreai repülőgépek véletlenül az észak-koreai légtérbe tévedjenek. Csak május 29. és június 2. között ötszáz repülőgép és több száz hajó jelentett GPS-problémákat.