Biden győzelmi esélyei kérdésesek a demokraták szerint

Michael Bennet demokrata szenátor szerint Donald Trump jó úton haladhat afelé, hogy elsöprő fölénnyel nyerje meg a következő választást, és magával vigye a szenátust és a képviselőházat is. Bennet a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy Joe Bidennek nincs esélye a győzelemre, és az első vita óta a Fehér Ház semmit sem tett azért, hogy eloszlassa a szavazók aggályait.

A 2024-es elnökválasztási kampány első vitáján Biden nem tudta megerősíteni a szavazók belébe vetett bizalmát, sőt, saját bevallása szerint majdnem elaludt a vitán. Emiatt több demokrata politikus, donor és még a New York Times szerkesztősége is arra szólította fel, hogy lépjen vissza a versenyből. George Clooney színész is véleménycikkben szólította fel Bident a visszalépésre, hangsúlyozva, hogy a demokraták többsége lélegzetvisszafojtva nézi Biden utóbbi szerepléseit, és úgy véli, hogy Biden kora miatt már nem alkalmas arra, hogy az Egyesült Államokat vezesse.

Biden azonban határozottan állítja, hogy csak a Mindenható kérésére hagyná abba a kampányt, amit egy hétfői, képviselőházi párttársainak címzett levélben is megerősített. Bennet szerint a jelenlegi helyzet már nem csupán politikai, hanem morális kérdés, de nem szólította fel nyíltan az elnököt a visszalépésre.

Válaszul Biden egyik szóvivője kijelentette, hogy a választókat továbbra is mélyen aggasztja Donald Trump és káros programja, és minél többet foglalkoznak a választókkal, annál inkább támogatják az elnököt. A szóvivő szerint a verseny mindig is szoros volt, és a dinamika olyan, amire már régóta számítottak.

Azonban a Fehér Ház hétfői sajtótájékoztatóján az újságírók sorozatban tették fel a kérdéseiket Joe Biden egészségügyi – és főleg kognitív – állapotával kapcsolatban, ami az első elnökjelölti vita óta a korábbiaknál is jobban izgatja az amerikai közvéleményt. A sajtótájékoztató előtt nem sokkal a New York Times és más amerikai lapok is arról számoltak be, hogy a látogatói regisztrációk alapján az elmúlt nyolc hónapban nyolc alkalommal járt Kevin Cannard neurológus, Parkinson-kór szakértő a Fehér Házban.

Ezzel kapcsolatban Kevin O’Connor elnöki háziorvos közleménye szerint Bident a szokásos éves vizsgálaton kívül nem látta neurológus, és Cannard látogatásai más személyek kezelésével álltak kapcsolatban.

Másfél hónappal a párt jelöltállító gyűlése előtt öt kongresszusi képviselő nyíltan is beszélt arról, hogy Bidennek ideje visszavonulnia, és további négy képviselő egyeztetett erről telefonon. Ezzel szemben a fekete kongresszusi képviselők, akiknek van egy nagyjából 60 tagú csoportja, úgynevezett kaukusza (Congressional Black Caucus, CBC), a támogatásukról biztosították a jelenlegi elnököt. Biden 2020-ban a választási győzelmi beszéde során külön megköszönte a fekete szavazók támogatását, és egy hétfői, a kongresszusi fekete kaukusszal folytatott videóbeszélgetés során újra hangsúlyozta, hogy eddig is egymást segítették, és ezután is így lesz.

Biden alkalmasságával kapcsolatban a június 27-i vitát követően merültek fel komoly kételyek, miután a hivatalban lévő elnök többször szemmel láthatólag belezavarodott saját mondandójába. Azóta a New York Times szerkesztősége vezércikkben kérlelte, hogy lépjen vissza, de erre kérte az elnököt a Demokrata Párt több politikusa, köztük egy szenátor is, de a Disney és Stephen King is kérte már, hogy ne induljon. Bizonyos sajtóértesülések szerint Biden már fontolgatja, hogy kiszálljon a versenyből, de a Fehér Ház ezt cáfolta.