Üzemanyagárak: Enyhülés a láthatáron

Csütörtöktől a gázolaj nagykereskedelmi ára 4 forinttal csökken, míg a benzin ára változatlan marad, ami majdnem egy hónap után az első árcsökkenést jelenti Magyarországon.

A Holtankoljak.hu információi szerint a változások hatására a következő átlagárakon lehet majd tankolni: a 95-ös benzin literenkénti ára 616 forint, a gázolajé pedig 623 forint lesz. Ez a dízel esetében jelentős fordulatot jelent, hiszen hosszú idő után először tapasztalható árcsökkenés a hazai piacon. A vg.hu értékelése szerint a csökkenés előjele már hétfőn érzékelhető volt, amikor az árak nem emelkedtek tovább, megszakítva ezzel a korábbi negatív tendenciát. Magyarországon egymást követően tíz alkalommal emelkedtek az üzemanyagárak. Június 10-én egy liter dízel még 597 forint volt átlagáron, míg a benzin 590 forintba került.

A csökkenés hátterében több tényező is állhat. Egyrészt a kormány nyomást gyakorolt a kereskedőkre, jelezve, hogy ha a magyarországi árak továbbra is meghaladják a régiós és szomszédos országok szintjét, akkor piaci beavatkozásra számíthatnak. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a héten hivatalában fogadta a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit, illetve a Független Benzinkutasok Szövetségének megbízottjait, és világossá tette, hogy a kormány árcsökkentést vár el a kereskedőktől, különben kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon. Úgy tűnik, ez a fenyegetés hatásos volt, hasonlóan a tavaszi helyzethez. Másrészt a nemzetközi piaci folyamatok is kedvező irányba mozdultak el. A Brent olaj ára július eleji 88 dollárról 84 dollárra esett, miközben a forint is erősödést mutatott a dollárral szemben, jelenleg 363,5 körüli árfolyamon mozogva.