Balatoni nyaralók piaca: drágulás és csökkenő kínálat

A Balatonon már 50 millió forintért is csak egy szerényebb faházat lehet kapni, ami jelzi, hogy bár nehezebbé vált, de nem lehetetlen nyaralót vásárolni a népszerű magyar üdülőhelyeken. Az otpotthon.hu adatai szerint kevesebben kívánják eladni a hétvégi házaikat, ami a kínálat csökkenéséhez vezetett.

Tavaly júniushoz képest harmadával esett vissza az eladó nyaralók száma, és az idei tavaszi szezonkezdéshez képest is csak feleannyian szeretnék értékesíteni ingatlanjaikat. Áprilisban még 1382 nyaralót hirdettek meg, míg júniusra ez a szám 690-re csökkent. Ennek következtében a nyaralók átlagos négyzetméterára 2024-ben 9,5 százalékkal magasabbra nőtt, bár március óta kis mértékben csökkent.

A legtöbb hétvégi házat Siófokon és Gárdony környékén kínálják, de Ráckevén és a Balaton északi partján is számos eladó ingatlan található. Országos szinten átlagosan 52,3 millió forint az eladási ár, ami a legnépszerűbb helyeken csak egy szerény állapotú faházat jelent, ráadásul nem is a vízpart közelében.

A Balatonnál továbbra is a legmagasabbak az ingatlanárak, és ahogy haladunk előre a nyárban, úgy emelkednek tovább a balatoni nyaralók árai. Siófokon például 1,6 millió forintos négyzetméteráron kínálják a nyaralókat, ami jelentős emelkedés a tavalyi 1,2 millió forinthoz képest. Fonyódon 1,1 millió, míg Balatonalmádiban 1,4 millió forintos négyzetméterárat határoznak meg átlagosan az eladók.

A Duna-menti ingatlanok árai is emelkedtek, de itt még mindig a legkedvezőbb áron érhetők el a hétvégi házak. Ráckevén jelenleg átlagosan 657 ezer forintot kérnek négyzetméterenként, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest.

Az Orfűi tavaknál és a Velencei-tónál olcsóbban juthatunk nyaralóhoz. Orfűn az árak nem csak tavalyhoz képest, hanem idén hónapról hónapra is csökkennek, jelenleg átlagosan 45 millió forintért kapható itt egy nyaraló. A Velencei-tónál, Gárdonyban a legtöbb ingatlant kínálják eladásra, és itt is csökkentek az árak, jelenleg átlagosan 825 133 forintos négyzetméterárat határoztak meg.

A Tisza-tó továbbra is az ország legolcsóbb nyaralóövezete maradt, ahol bár 2023-hoz képest drágultak az ingatlanok, mégis átlagosan 28,4 millió forintért lehet hozzájutni egy hétvégi házhoz.

A nyaralópiacot befolyásolhatja a tavak hőmérsékletének emelkedése is. A Velencei-tó hőmérséklete Agárdnál már a 30 fokot közelíti, ami vonzóbbá teheti a környéket a nyaralóvásárlók számára. A Balaton vizének hőmérséklete Siófoknál 26, a Velencei-tó Agárdnál 29 fokos. A Fertő-tó Fertőrákosnál pedig 27 fokos a víz, ami szintén hozzájárulhat a nyaralópiac élénküléséhez. A következő napokban várhatóan tovább emelkedik a víz hőmérséklete, ami a nyaralóvásárlásokat is befolyásolhatja.

A magyarországi kánikula miatt kiadott figyelmeztetések és a hőségriasztás is hatással lehet a nyaralópiacra. Jelenleg az összes megyében első szintű figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt, tizenegy megyében pedig harmadik szintű (vörös) figyelmeztetés a magas középhőmérséklet miatt. A hőségriasztás péntek éjfélig harmadfokú, ami fokozott óvatosságra inti a lakosságot, különösen a vízpartokon. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet a hőség enyhítésére. A hőhullám hatására a Balaton és a Velencei-tó térségében is megnövekedhet a nyaralóvásárlások száma, hiszen a vízparti hűsítő környezet vonzó lehet a forró nyári napokon.