A babaváró hitel határidejének meghosszabbítása

A babaváró hitelt igénybe vevő házaspárok számára jó hír érkezett: a korábbi 5 éves határidő helyett mostantól 7 év áll rendelkezésükre az első gyermek megszületéséhez. A változásra a Covid, az energiakrízis és a háború által okozott rendkívüli körülmények, vagyis "vis maior" helyzetek miatt került sor.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. májusi pénzügyi stabilitási jelentése szerint a 2019. július és 2021. június közötti időszakban közel 42 ezer olyan család vett fel babaváró hitelt, ahol még nem született gyermek. A legfrissebb változás éppen ezeknek a családoknak nyújthat segítséget. Különösen azok számára fontos ez a lehetőség, akik 2019-ben igényelték a hitelt, és még nem vállaltak gyermeket; ezeknek a családoknak a száma 11–12 ezer közé tehető.

A babaváró kölcsönök esetében, ha az első 5 évben nem születik gyermek, a családoknak büntetést kell fizetniük. A 2019 és 2021 között felvett hiteleknél a büntetés egy 10 millió forintos kölcsön esetén 1,5–2 millió forint között mozoghat. Ha egyetlen érintett családnál sem születik már gyermek, akkor a teljes büntetés összege elérheti a 72,5 milliárd forintot. Az átlagos hitelösszeg 9,8–9,9 millió forint körül volt, így a teljes büntetés összege még mindig meghaladja a 70 milliárd forintot.

Egy 2019. júliusban felvett 10 millió forintos babaváró hitel esetében az eredeti 5 éves határidő lejártával a büntetés 2 074 302 forint lenne, és a törlesztőrészlet 45 ezer forintról 101 ezer forintra emelkedne. Ha nem lenne további kamatváltozás, a kölcsön teljes visszafizetése 22,9 millió forintot tenne ki. A határidő meghosszabbításával azonban, ha a baba a 7. év végéig megszületik, a családok kamatmentesen fizethetik vissza a kölcsönt, és a teljes visszafizetendő összeg 10 525 000 forint lenne.

Amennyiben a 7. év végére sem születik meg a gyermek, a büntetés és a kamatemelkedés két évvel eltolódik, és a teljes visszafizetendő összeg 21,6 millió forint lenne. Ebben az esetben a törlesztőrészlet a 8. évtől 92 ezer forintra nőne, de még így is kevesebbet kellene fizetniük a családoknak, mint az eredeti 5 éves határidő mellett.

Az előtörlesztés lehetőségét is mérlegelniük kell azoknak, akik úgy gondolják, hogy nem vállalnak gyermeket. Ha a család a 5. év végén előtörleszti a hitelt, összességében 12,3 millió forint kiadást jelentene, míg a 7. év végén ez a költség 13,8 millió forintra emelkedne. Tehát, ha a családok biztosak abban, hogy nem születik gyermek, akkor előtörlesztéssel nagyságrendileg 1,5 millió forintot spórolhatnak. Kivéve akkor, ha a pénzt olyan helyre tudják tenni, ami jobban kamatozik, nagyobb hozamot hoz a plusz kiadásnál.