Jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés

Az idei gyümölcstermés alapján a szakmai szereplők kedvező pálinkaszezont várnak, a tavalyi visszaesés után idén 600 ezer hektoliterfok feletti mennyiségű pálinka előállítására számítanak.

A kajszi, mint a legnépszerűbb pálinkagyümölcs, az előző évekhez képest jelentősen nagyobb mennyiségben termett Magyarországon, és a többi gyümölcs esetében is pozitív a helyzet a terméskilátásokat illetően. Az Agroinform.hu szerint ez kedvező előjelekkel bír a pálinkaipar számára.

A népegészségügyi termékadó 2019-es bevezetése óta a pálinka kereskedelmi forgalma jelentősen csökkent, a korábbi években megszokott 1 millió hektoliterfok feletti értékekkel szemben tavaly mindössze 581 ezer hektoliterfokot ért el a forgalom. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint a gyümölcsárak magas szinten maradása ellenére is komoly kihívást jelent ez a helyzet a kereskedelmi pálinkafőzdék számára.

Nőtt a magánfőzés népszerűsége

Az elmúlt évtized során egyre többen választották a magánfőzést, aminek köszönhetően megnövekedett a bejelentett főzőberendezések száma és a magánfőzés keretében előállított párlat mennyisége is. Jelenleg több mint 30 ezer bejelentett magánfőző berendezés van Magyarországon.

Az Agroinform.hu felhívja a figyelmet a július 1-jétől életbe lépett kötelező visszaváltási rendszerre (DRS), amely szerint csak azok a termékek kerülhetnek forgalomba, melyek palackjait a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt-nél (MOHU) regisztrálták. Azon főzdék, amelyek évente 5000 darabnál kevesebb palackot értékesítenek, mentesülnek a DRS rendszer kötelezettsége alól. A fogyasztók számára a különbség a palackon található 50 forintos logó jelenlétében vagy hiányában lesz érzékelhető.