Az OTP Bankra bírságot szabott ki az MNB

Az OTP Bank 5 millió forintos felügyeleti bírságot kapott a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), mert a bank nem a hivatalos közzétételi rendszeren keresztül tájékoztatta a nyilvánosságot akvizíciós terveiről. Az MNB szerint az OTP egy nem hivatalos felületen számolt be a tervezett bankvásárlás részleteiről, amely az osztalék mértékét is befolyásolja.

Az MNB által végzett folyamatos felügyelet során kiderült, hogy az OTP Bank a 2024. évi rendes közgyűlésén egy EU-s bank megvásárlására tett indikatív ajánlatot, amely az OTP történetének legnagyobb akvizíciójának számít. Ezt követően a sajtóban további információkat is nyilvánosságra hoztak a tervezett akvizícióról, amit több médiaorgánum is közölt, és a részinformációk alapján szinte biztos, hogy a Luminor Bank az OTP kiszemeltje.

Azonban az OTP nem tett eleget a hivatalos Információtárolási rendszer használatára vonatkozó kötelezettségének, mivel sem a jogszabály által előírt határidőben, sem a felügyeleti határozat kiadásáig nem adott ki rendkívüli tájékoztatást a bankvásárlási szándékról. Az MNB határozatában figyelmeztette a bankot, hogy a jövőben tartsa be a tőkepiaci törvény rendkívüli tájékoztatási kötelezettségeit, és ennek megszegése miatt rótt ki rá 5 millió forint felügyeleti bírságot.

A cikk megjegyzi, hogy a tartalom nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlatnak.

Az OTP által kiszemelt Luminor Bank tulajdonosa 80 százalékban a világ legnagyobb magántőkét menedzselő alapkezelője, a Blackstone, míg a fennmaradó közel 20 százalék a norvég DNB Banknál van. A Bloomberg szerint a Luminort az 1,78 milliárd eurós könyv szerinti értéke 1,2 szereséért (2,14 milliárd euró) adhatják el. A Portfolio szerint viszont, ha tényleg több jelentkező van a bankra, elképzelhető, hogy ennél jóval magasabb áron kel majd el. Jelenleg több európai nagybank is versenyben van a Luminor-ért: az OTP mellett a lengyel PZU, illetve a Pekao, az osztrák Erste és az olasz UniCredit is rálicitálhat az OTP-re. A lengyel bankok érdeklődéséről június közepén a Puls Biznesu üzleti lap írt részletesen, értesülésük szerint a Luminornak otthont adó balti országok (Észtország, Lettország és Litvánia) vezetése azért lobbizik, hogy lengyel kézbe kerüljön a bank. Az Erste és az UniCredit pedig az OTP-hez hasonlóan feltehetőleg tovább terjeszkedne a kontinensen a felvásárlással.