A MOHU beszámolóját nem fogadta el az Energiaügyi Minisztérium

A Mol MOHU nem tudta megfelelően elkészíteni a 2023-as beszámolóját, amit ezért az Energiaügyi Minisztérium nem fogadott el. A vállalat szerint csak részletesebb adatokat kértek tőlük, amit határidőre pótolni fognak.

Június 27-én vált ismertté, hogy a magyar hulladékgazdálkodás jelentős részét ellátó MOHU nem állította össze a beszámolóját a jogszabályi előírásoknak megfelelően. A minisztérium többek között hiányolta a beszámolóból, hogy mennyi hulladékot gyűjtöttek össze a különböző pontokon, és mennyit adtak át a kezelőknek. A MOHU válaszában jelezte, hogy egy új, átlátható adatszolgáltatási rendszert építenek ki. Azonban nem részletezték, hogy ez a gyakorlatban hogyan fog kinézni.

A cég szerint a hulladékgyűjtési arányok némely hulladéktípusnál jelentősen nőttek: a műanyagoknál 4, a biológiailag lebomló anyagoknál 8, míg a papírhulladékoknál 22 százalékkal emelkedett a begyűjtött mennyiség. Az üvegeknél pedig 50 százalék feletti növekedést várnak.

A MOHU 5,6 milliárd forintos nyereséget könyvelt el 2023-ban, ami egyes vélemények szerint „túl nagy” profit a koncesszió elején. Ez később problémát jelenthet az Európai Bizottság felé, mivel a koncessziós időszak hosszát azzal indokolták, hogy a vállalat beruházásai hosszabb távon térülnek meg. A MOHU válaszában azt írta, hogy a nyereséget több száz milliárd forint értékű beruházásokra kívánják fordítani, amelyek között szerepel textilgyűjtő konténerek kihelyezése, átrakó állomások és válogató üzemek építése, hulladékudvar-rendszer fejlesztése, járműflotta cseréje és egy új energetikai hulladékhasznosító megépítése.

Hulladékipari szakértők szerint a MOHU a közeljövőben még nagyobb nyereséget érhet el. A júniusi beszámolóban már szerepelt egy 12,2 milliárd forintos bevételi tétel a haszonanyag-értékesítésből, de ez az eredménykimutatásban nem jelent meg. A gyártók által fizetett EPR-díjak és a júliusban beindult visszaváltási rendszer révén jelentős plusz bevételek keletkeztek, amelyek gyorsan megtéríthetik a beruházási kötelezettségeket.