Airbnb szálláshelyek eldugott kamerái

2024 április 30-án az Airbnb hivatalosan is betiltotta a kamerák használatát a szálláshelyeken, de a tiltás ellenére továbbra is érkeznek jelentések rejtett kamerákról. Magyarországon is felhördült a közvélemény, amikor kiderült, hogy Görög Zita és családja is megfigyelés áldozatai lehettek az Airbnb szállásukon. Annak ellenére, hogy a szállásadó platform betiltotta a kamerák használatát, még mindig vannak olyan esetek, amikor titokban felvételeket készítenek a vendégekről.

Egy alkalmazott a bíróság által elrendelt beadványban azt állította, hogy az elmúlt évtizedben körülbelül 35 000 ügyfélszolgálati megkeresés érkezett a társasághoz, amelyekben megfigyelő eszközökről panaszkodtak. A CNN szerint az Airbnb nem jelentette a hatóságoknak a panaszokat, még gyerekek esetében sem, hanem maga vette fel a kapcsolatot a házigazdákkal. A bűnüldözési szakértők szerint ez akadályozhatja a nyomozást, mivel a házigazdák így eltávolíthatják és megsemmisíthetik az érintett eszközöket és felvételeket.

A rejtett kamerás incidensek kezelése nagy felháborodást váltott ki, és állítólag az Airbnb titoktartási megállapodásokat alkalmazott és választottbírósági eljárásokra támaszkodott az ilyen esetek rendezésében. A Computer Bild hozzáfűzte, hogy a lakóingatlanok engedély nélküli és kereskedelmi célú használata is problémát jelent, ami további bérleti díjemelkedéshez vezethet, különösen a városközpontokban, ezért egyes helyeken, mint például Berlinben, már szabályozzák ezt a gyakorlatot.