Albán válogatott stábtagját gyanúsítják nemi erőszakkal Németországban

A dortmundi ügyészség nyomozást folytat egy albán válogatott stábtagja ellen, aki ellen azzal a gyanúval indult eljárás, hogy megerőszakolt egy nőt egy németországi hotelben. A Bild szerint az eset után a gyanúsított a következő napon probléma nélkül hazautazhatott Albániába.

Az eset a június 23-án este történt, amikor egy 18 éves nő értesítette a rendőrséget. A nő állítása szerint a férfi a konyhába lökte, ahol megcsókolta és szexuálisan bántalmazta. Az albán válogatott Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Kamen városában lévő sporthotelben szállt meg az Európa-bajnokság alatt, és innen érkezett a bejelentés.

A helyi ügyészség azonnal tudomást szerzett az ügyről, de a gyanúsított mégis hazarepülhetett a csapattal együtt, miután kiesett a tornáról a spanyolok elleni vereség után. Jelenleg nincs kiadva elfogatóparancs a férfi ellen, mivel a gyanú még nem bizonyult megalapozottnak. Ha a vádakat bebizonyítják, a német törvények szerint legalább két év börtönbüntetésre számíthat.

A nyomozás során a hatóságok azt vizsgálják, hogy a stábtag felismerte-e a nő visszautasítását. A nőt foglalkoztató sporthotel kijelentette, hogy elsődleges számukra munkavállalójuk és annak személyiségi jogainak védelme. A Bild információi szerint a gyanúsított nem a csapat játékosa és nem is magasrangú tisztségviselő, és az albán futballszövetség felfüggesztette a stábtagot.

Az albán gazdaság egy másik területén, a növénybányászatban, egy innovatív start-up vállalat, a Metalplant jelentős előrelépést ért el. Észak-Albániában működő "virágfarmjukon" olyan növényeket termesztenek, amelyek képesek szén-dioxid-semlegesen nikkelt felvenni a talajból, miközben szén-dioxidot távolítanak el a légkörből. A vállalat a fitobányászatot kombinálja a szén-dioxid légkörből való eltávolításának módszerével, az úgynevezett fokozott kőzetkioldással. A Metalplant ügyvezetője, Eric Matzner szerint képesek a világ leggyengébb minőségű földjeit a világ legjövedelmezőbb földjeivé alakítani.

A nikkel elengedhetetlen a fosszilis tüzelőanyagokról való átálláshoz, és a kereslet várhatóan 2040-re megduplázódik. A Metalplant módszere nem csak gazdaságos, hanem környezetbarát is, mivel a hagyományos bányászat és finomítás környezetromboló és kibocsátás-intenzív. Albánia talajának magas nikkeltartalma és a helyi olivin ásvány bősége ideális feltételeket teremt a fitobányászathoz. A Metalplanttal együttműködő Aida Bani, az albániai Tiranai Mezőgazdasági Egyetem munkatársa szerint az őshonos növények, mint például a sárga virágú Odontarrhena decipiens, képesek száraz tömegük mintegy 2 százalékát nikkelként felhalmozni.

A növényekből kinyert nikkel a jövőbeni EV-akkumulátorok gyártási folyamataiban is felhasználható lesz, és a módszer akár 200 nettó tonna CO2-mentesítést is eredményezhet hektáronként. Az albán gazdaság ezen újítása nem csak a helyi, hanem a globális környezetvédelem szempontjából is jelentős előrelépést jelenthet.