A talajvíz mérgezővé válhat a globális felmelegedés következtében

Német kutatók előrejelzései szerint a globális felmelegedés hatására 2100-ra több száz millió ember számára válhat ihatatlanná a talajvíz.

A Karlsruhei Műszaki Egyetem (KIT) kutatói által végzett számítások szerint a következő évszázad elejére akár 588 millió ember is olyan területen élhet, ahol a talajvíz túlságosan felmelegszik ahhoz, hogy azt fogyasztani lehessen. A Nature Geoscience folyóiratban megjelent tanulmány szerint a talajvíz hőmérséklete átlagosan 3,5 Celsius-fokkal emelkedhet, ami meghaladhatja az ivóvízre vonatkozó legmagasabb megengedett hőmérsékleti küszöbértéket.

A föld alatti vizek jelentősége kiemelkedő a földi élet számára, azonban keveset tudunk arról, hogy ezek a vizek hogyan reagálnak az éghajlatváltozásra. A KIT kutatói különböző forgatókönyveket vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy még a legkedvezőbb esetben is legalább 2,1 Celsius-fokos emelkedéssel kell számolni, míg a legrosszabb esetben a 3,5 Celsius-fokos növekedés sem kizárt.

Susanne Benz, a KIT munkatársa szerint a legnagyobb hőmérséklet-emelkedés ott várható, ahol a légköri felmelegedés hatása a legintenzívebb, és ahol a talajvíz sekélyen helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy a talajvíz milliók számára válhat ihatatlanná, és csak például felforralás után használható fel. Jelenleg már körülbelül 30 millió ember él olyan helyen, ahol a talajvíz hőmérséklete magasabb az átlagosnál.

A kutatók becslése szerint 2100-ra a legjobb esetben is 59 millió, a legrosszabb esetben pedig akár 588 millió ember élhet olyan területeken, ahol a talajvíz minősége veszélyeztetetté válik. Benz hozzátette, hogy a víz hőmérsékletének emelkedése befolyásolhatja a talajban végbemenő biogeokémiai folyamatokat, amelyek hatással vannak a víz minőségére. Ezen folyamatok következtében olyan káros anyagok koncentrációja növekedhet meg, mint az arzén vagy a mangán, amelyek veszélyeztethetik az emberi egészséget, különösen, ha a talajvizet ivóvízként használják.

A talajvíz hőmérsékletének emelkedése elősegítheti továbbá bizonyos kórokozók, például a Legionella spp növekedését is, és hatással lehet az ökoszisztémára, a biológiai sokféleségre, valamint a szén- és tápanyagciklusokra. Ezáltal a talaj egyre kevésbé lesz életképes, és a vizet már alig lehet majd öntözésre használni.