A részvénypiaci túlzott optimizmus veszélyei

A befektetői körökben tapasztalható kirobbanó optimizmus veszélyeket rejt magában, mivel a tőzsdei hangulat szélsőséges pozitivitása korlátozhatja a piac további emelkedési potenciálját, és akár egy jelentős eséshez is vezethet.

Az amerikai részvényekkel kapcsolatos befektetői hangulat az utóbbi napokban szélsőséges optimizmusra váltott, ami a piaci elemzők szerint nem ígér jót: a piac legjobb esetben sem képes jelentős emelkedésre, és egy kiadós esés is előfordulhat a közeljövőben. A befektetői hangulatot és pozicionáltságot vizsgáló felmérések akkor a legmegbízhatóbbak, amikor szélsőséges értékeket mutatnak, ami jelen esetben a túlzott vételi pozíciók felhalmozódására utal. A tőzsdei áresések vagy összeomlások után általában kevésbé van helye további árcsökkenésnek, mivel az eladók száma csökken, azonban a jelenlegi helyzetben a befektetők már optimisták és a további vásárlásokra szánt pénzek hiánya miatt nem várható jelentős áremelkedés.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint a szélsőségesen pesszimista hangulat gyors pozitív fordulatot eredményezhet, míg a túlzott optimizmus nem feltétlenül vezet azonnali áreséshez, de a piac rövid távon inkább csak oldalazásra képes.

Az amerikai aktív alapkezelők szövetségének (NAAIM) heti felmérése szerint a long pozíciók aránya átlagosan 103,66 százalékra emelkedett, ami azt jelzi, hogy a nem passzív befektetési stratégiát folytató portfóliómenedzserek többsége jelentősen felülsúlyozza a részvényeket, és tőkeáttételes pozíciókat tart.

Az amerikai független tőkepiaci hírlevélírók által javasolt allokációt vizsgáló felmérés szerint a bull/bear ratio jelenleg 3,73-ra emelkedett, ami túlzott optimizmust jelez. Ennél magasabb értéket idén csak márciusban ért el a mutató, amit követően egy közel 10 százalékos korrekció következett be az S&P 500-as indexen.

A sajtóban ismertetett egyéb hangulati felmérésekkel szemben az említett két felmérés előnye, hogy a válaszadók köre állandó, így az eredmények megbízhatóbban összehasonlíthatók. Az elmúlt hetekben néhány szakértő már felhívta a figyelmet a túlzott jókedv veszélyeire.