A forint jövőbeli kilátásai: Erősödés, majd gyengülés várható

Az ING Bank elemzői szerint a következő fél évben a forint fokozatosan erősödhet, azonban 12 hónapon belül a gyengülés is előfordulhat.

A frissen közzétett elemzés alapján a forint az elmúlt hónapban 390 és 398 között mozgott az euróval szemben. Az ING Bank előrejelzése szerint a következő hat hónapban a forint erősödése várható, amelynek eredményeként akár a 385-ös euró-forint árfolyam sem kizárt.

Az elemzők pozitív kilátásaikat több tényezőre alapozzák. Egyrészt arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szünetelteti a kamatcsökkentési ciklust a pénzpiaci volatilitás növekedése és az alapinflációs mutatók kedvezőtlen alakulása miatt. Másrészt a fiskális politika is a költségvetési fegyelem helyreállításába kezdett, és további kiadáscsökkentő lépések is várhatóak, amelyek hozzájárulhatnak a forint erősödéséhez.

A következő egy, három és hat hónapra vonatkozóan az ING Bank elemzői rendre 390-es, 388-as és 385-ös euró-forint árfolyamot valószínűsítenek.

Azonban a hosszabb távú kilátások kevésbé biztatóak. Az elemzés szerint 12 hónap múlva a forint gyengülhet, és az euró árfolyama 405 forintra emelkedhet. Az elemzés kitér arra is, hogy az aktuális árfolyammozgások és a devizaárfolyamok nyomon követése érdekében érdemes figyelemmel kísérni a pénzpiaci híreket.

: ING Bank elemzői által közzétett előrejelzés.