A forint erősödése és a tengerentúli hatások

A forint árfolyama jelentős hullámzást mutatott a héten, miután a hétfői Kormányinfón történt bejelentések után gyengülésnek indult, szerdán azonban pozitív fordulatot vett a helyzet.

A hétfői Kormányinfón történt bejelentések hatására gyengülő forint szerdán erősödésnek indult, reggel még 394,6 forintot kellett adni egy euróért, míg délelőttre ez az érték 392,8 forintra csökkent. A forint euró árfolyama a mai 394,1-es nyitás után reggel 8-ra a 394,6 környékét is elérte, de aztán fél 11-re 392,7-ig erősödött, azóta hullámozva kapaszkodik fel a 393-as szinthez. Éjfél óta rövid gyengülés után a forint erősödésbe kezdett az euróval szemben, célkeresztben a 390-es szint. A dollár árfolyama hasonlóan alakult, jelenleg a 363-as szint kapujában áll.

A feltörekvő piaci devizák, így a magyar forint is, erősödését az segítette elő, hogy a dollár gyengülésnek indult az euróval szemben. Ezt a gyengülést Jerome Powell, az Amerikai Egyesült Államok jegybankelnökének nyilatkozata váltotta ki, aki szerint a magas kamatszintek fenntartása hosszú távon veszélyeztetheti az amerikai gazdaság növekedését, és nem csak az infláció jelent kockázatot. Habár Powell nyilatkozatából nem egyértelmű, mikor kezdődhet meg a kamatcsökkentés, a piaci várakozások erősödtek ebben az irányban, bár a monetáris lazítás valószínűleg nem júliusban, hanem inkább szeptemberben kezdődik.

A Federal Reserve (Fed) inflációs célja 2 százalék, és a piacok a júniusi fogyasztói árindex adatokra várnak, amelyek az elemzői várakozások szerint 3,1 százalékos inflációt mutathatnak az előző havi 3,3 százalék után. Az amerikai inflációs adatoknak jelentős hatása lehet a forint árfolyamára is.

A forint stabilitását jelzi, hogy nem reagált érzékenyen arra a hírre sem, hogy az Európai Bizottság több tagállammal, köztük Magyarországgal szemben túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett a 2023-as hiány és az idei előrejelzések alapján. Ma délután és holnap fontos gazdasági adatok befolyásolhatják a folytatást, többek között a májusi GDP adat az Egyesült Királyságból és a júniusi fogyasztói árindex Németországból, valamint több árindex és munkaerőpiaci adat is érkezik az USA-ból. Szerda délután 4-től Jerome Powell, a Fed elnökének fél éves kétnapos kongresszusi meghallgatása folytatódik a Képviselőház előtt, ami további tájékoztatást adhat a dollárkamatok alakulásáról és hatással lehet a forintra is.