Toyota visszatérés a Forma-1-be?

Több jel is utal arra, hogy a Toyota 15 év után visszatérhet a Forma-1 világába, a Haas istállóval tárgyalva egy esetleges együttműködésről, amely akár már 2025-től megvalósulhat.

A Formula.hu és a RacingNews365.com silverstone-i paddockból származó exkluzív információi szerint először egy szponzori megállapodás jöhet létre a Haas és a Toyota között, amely hasonló lehet a Sauber és az Alfa Romeo közötti együttműködéshez. Ez kezdetben a brandingre összpontosíthat, így a Toyota logói megjelenhetnek a Haas autóin, amelyeket Oliver Bearman és valószínűleg Esteban Ocon vezethetnek majd.

A következő lépésként a Haas versenyautóit, amelyeket jelenleg az olasz Dallara építi, 2025-től részben vagy egészben a Toyota Gazoo Racing kölni központja veheti át. Habár a Ferrari erőforrásait továbbra is használni fogják, a kapcsolat a jövőben akár teljes technológiai partnerségre is kiterjedhet.

A japán autógyártó már egy éve vizsgálja az F1-es szerepvállalás lehetőségét, és bár egy esetleges motorprogramról egyelőre keveset tudni, a Toyota más motorsportbeli tevékenységeire, például a rali-vb-s szereplésére gyakorolt hatása is kérdéses.

Gene Haas, az amerikai Haas-csapat tulajdonosa régóta fontolgatja a csapat eladását. A Toyota komolyabb befektetése mérsékelheti Haas terheit, és lehetővé teheti a csapat részbeni vagy teljes megtartását.