A Patrióták Európáért frakció újraszervezi a jobboldalt

A szakértő szerint a szuverenista pártcsalád meghatározó tömbje lesz az Európai Parlamentnek, hiszen ők képviselhetik mostantól a „Brüsszellel elégedetlen emberek hangját”. Mégis, a jobboldali, populista pártok belső erőviszonyait rendezik újra, komoly bizottsági pozíciókra nem számíthatnak.

Június 30-án Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett egy új európai parlamenti frakció létrehozására, amikor Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis, korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével aláírta Bécsben az úgynevezett Patrióta Kiálltványt. A magyar kormányfő az ígéretet beváltva, néhány nap alatt tizenegy másik pártot vont be a Patrióták Európáért szövetség mögé, amely így az európai parlament harmadik legnagyobb frakciójává vált a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés, és Matteo Salvini olasz Legájának csatlakozásával.

A szövetség célja a veszélyben lévő szuverenista és hazafias érdekek védelme Európán belül, és az unió által preferált „szuperállam” megakadályozása. Az Európai Parlamentben 2019 óta a liberális Renew volt a harmadik erő, majd az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vették át a helyüket, egészen mostanáig, amikor is a Patrióták hivatalosan megalakultak.

Francia dominancia és a frakció céljai

A francia Nemzeti Tömörülés 30 képviselőjével a szövetség vezetését vette át, és Jordan Bardella lesz az elnöke. A radikális jobboldal a nemzeti választásokon vereséget szenvedett, de az európai politikában új viszonyokat teremtett. Bardella szerint pártja befolyást fog gyakorolni az új európai hatalmi egyensúly kialakítására, és három programpont mentén fognak politizálni: az illegális migráció megállítása, a környezetvédelmi kényszerszabályok kiiktatása és a tagállami szuverenitások védelme.

Az euroszkeptikus szövetség összetétele a következő mandátumszám szerint oszlik meg: a francia Nemzeti Tömörülés 30, a Fidesz 10 és várhatóan a KDNP 1, az olasz Liga 8, a cseh ANO 7, Přísaha 1 és az Independent Filip Turek 1, az osztrák FPÖ 6, a spanyol VOX 6, a holland Szabadságpárt 6, a Flamand Érdek 3, a portugál Chega 2, a Dán Néppárt 1, a görög Voice of Reason 1, és a lett Latvia First 1 képviselőt számlál.

Az erőviszonyok és a frakció jövője

A Patrióták Európáért frakció 84 fős létszáma a harmadik legnagyobb, de nem része az EP-t vezető koalíciónak. Az Identitás és Demokrácia (ID) frakció eltűnt, legtöbb tagja ide lépett át. Az ECR és a Patrióták közötti közeledés a szomszédunkban zajló háború lezárulásától függ, mivel külpolitikában vannak a legsúlyosabb törésvonalak.

A francia és magyar befolyás

A Nemzeti Tömörülés méretét tekintve domináns, és Jordan Bardella határozottan fogja képviselni az RN érdekeit. A Fidesz első alelnöki pozíciót kapott, de befolyásolási képességét növelheti az a hálózat, amit Brüsszelben és több európai fővárosban építget. Magyarország jelenlegi soros elnöksége a Tanácsban szerepet játszhat a politikai napirend kijelölésében, de az új frakcióban egyedül a Fidesz van jelen minisztereken, vagy Orbán Viktoron keresztül a Tanácsban.

A francia radikális jobb döntése

Marine Le Pen pártjának belépése a Patrióták közé a francia választási eredmények miatt vált fontossá, hogy felerősítsék hangjukat az EP-n belül a rendszerpártokkal szemben. A franciaországi polarizáció miatt a „hazai politikai meccsek” az EP-ben is zajlanak majd.

A pártszövetség jövője

A pártszövetség gyarapodása már lezajlott, nagyobb mozgások nem várhatók. Az ECR és Patrióták közeledése a külpolitikai törésvonalak miatt kérdéses. Orbán Viktor a frakció megalapítása után arról beszélt, hogy először a harmadik, aztán a második hely a cél, amire részletes tervük van.