Napenergia Plusz Program: Lezárult a jelentkezés

Az elmúlt közel egy hónap során több mint 32 ezren regisztráltak a Napenergia Plusz Programra, amely a modern napelemes rendszerek telepítését támogatja. A kormány a keretösszeget jelentősen, 30 milliárd forinttal megemelve ígéri, hogy akár 25-26 ezer család beruházási költségeinek kétharmadát átvállalja.

A Napenergia Plusz Program iránti érdeklődés jelentős volt, a jelentkezési időszak alatt 32 430 előregisztrációs kérelem érkezett be. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) a programra szánt eredeti 75,8 milliárd forintos keretösszeget további 30 milliárd forinttal növelte meg. Ennek köszönhetően a kormány több családnak tudja biztosítani a támogatást, mint az előzetesen becsült 15 ezer helyett.

Magyarország a zöldenergia területén szeretne élen járni, és a napenergia aránya az áramtermelésben már most is kiemelkedő a világon és Európában. Az energiatárolás elterjesztése kulcsfontosságú a megújuló energiaforrások hatékonyabb felhasználásában.

A kormány a Napenergia Plusz Program keretében ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást kínál a családoknak napelem és energiatároló beszerzésére. A támogatás segítségével a háztartások növelhetik önellátási képességüket, csökkenthetik áramszámlájukat, és hozzájárulhatnak a villamosenergia-hálózat terhelésének csökkentéséhez. Emellett a program Magyarország energiaszuverenitásának és ellátásbiztonságának erősítését is szolgálja.

A pályázatokat 2024. január 15-e óta lehetett benyújtani, és az érdeklődők majdnem fele már az első napon éltek a lehetőséggel. A program felfüggesztésének híre tovább fokozta a jelentkezési kedvet, az utolsó napokban jelentősen megnövekedett a beérkező kérelmek száma.

A keretösszeg emelésével és a felfüggesztéssel a kormány biztosítani kívánja, hogy a pályázati feltételeknek megfelelő jelentkezők mind hozzájuthassanak az állami támogatáshoz. Magyarországon jelenleg több mint 271 ezer háztartási méretű naperőmű működik, és a Napenergia Plusz Program révén ez a szám jelentősen, akár tizedével is növekedhet.