A Ganz 2030-ra 30 százalékkal csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. célul tűzte ki, hogy 2030-ra 30 százalékkal csökkentse, 2050-re pedig teljes mértékben megszüntesse a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, amit energiaoptimalizálási programja révén kíván elérni - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.

A társaság szerdán adta ki első környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) jelentését, amelyben kiemelte a fenntartható termékek és szolgáltatások fejlesztésének fontosságát. Az energiaoptimalizálási programot, amelynek célja a földgázfogyasztás csökkentése és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség mérséklése, 2023-ban indították el.

A vállalat egy 2 megawatt (MW) névleges teljesítményű naperőművet épített a tápiószelei üzem szomszédságában, amelyet a tervek szerint 2024 második negyedévében helyeznek majd üzembe. A 3 hektáros napelempark a transzformátor- és forgógépgyárakat fogja ellátni megújuló forrásból származó villamosenergiával.

A Ganz további célkitűzései között szerepel a gyártási hulladék mennyiségének csökkentése, az újrahasznosítható anyagok felhasználásának növelése, valamint az ellátási láncok rövidítése és fenntarthatóbbá tétele.

A társaság 2023 júniusában újraindította a transzformátorok hegesztett acélszerkezeteinek gyártását Szolnokon, a tápiószelei gyár számára.

A Ganz kiemelt figyelmet fordít a társadalmilag felelős működésre, az etikus és megkülönböztetésektől mentes magatartásra, valamint a munkavédelemre, egészségvédelemre és környezetvédelemre. A vállalat törekszik arra, hogy termékei a felhasználókat minél kevésbé tegyék ki egészségügyi és biztonsági kockázatnak.

A Ganz a következő években további erőforrásokat kíván fordítani a fejlesztésekre és az innovációs lehetőségek kiaknázására, hogy hozzájáruljon a villamosenergia-ipar zöld forradalmához és a transzformátor- és forgógéppiac hatékonyabbá tételéhez.

A vállalat, amely 2020-ban alakult, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben indult felszámolási eljárás során megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, valamint közel 300 korábbi munkavállalóval kötött munkaszerződést. A reorganizáció eredményeként a vállalat több mint 15 év után ismét 100 százalékban magyar tulajdonba került, és jelenleg több mint 450 munkavállalót foglalkoztat.

A Ganz nettó árbevétele 2022-ben több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt a 2021-es 43,89 millió euróról, az adózott eredmény pedig 2,29 millió euróról 4,45 millió euróra emelkedett. A belföldi értékesítés és az export-árbevétel is jelentősen nőtt az előző évhez képest.