Cápa támadt egy 14 éves fiúra Floridában

Cápa harapott meg egy 14 éves fiút Floridában, aki egy vízimentőket kiképző táborban vett részt – számolt be róla a The Guardian.

A fiatal fiú éppen a vízbe érkezést gyakorolta, amikor egy cápa alá került és a ragadozó lábon harapta meg. A támadás következtében a vízimentő aspiráns öltéseket igénylő, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Floridában a cápatámadások ritkaságnak számítanak, azonban az állam a világon az első helyen áll ezen esetek számát tekintve. Idén nyáron már több cápatámadás is történt, ami nem meglepő a régióban.

Néhány nappal a 14 éves fiút ért támadás előtt, két további eset is megtörtént a floridai partoknál. Egy 21 éves férfit múlt csütörtökön, míg egy 26 éves férfit pénteken ért hasonló sors.

A floridai természeti környezet egyéb kihívásokkal is szembesül. Egy új tanulmány szerint kipusztult egy ritka kaktuszfaj a Florida Keysben, ami lehet az első olyan faj az Egyesült Államokban, amely a tengerszint emelkedése miatt tűnt el. A Cayo Largó-i fakaktusz (Pilosocereus millspaughii) csak ebben a szigetcsoportban fordult elő, de a sós víz beáramlása, a viharok és a dagály okozta erózió, valamint a növényevők tevékenysége miatt a populációja jelentősen megcsappant. A kutatók a megmaradt növényeket tenyésztés céljából áttelepítették.

Jennifer Possley, a Fairchild Trópusi Botanikus Kert munkatársa és a csapat tagja szerint az eset figyelmeztető jel. Bár a faj egyes karibi szigeteken még jelen van, a tengerszint emelkedése itt is fenyegeti a példányokat. Az impozáns kaktusz akár 6 méter magasra is megnőhet, virágai jellegzetes, fokhagymaszerű illatot árasztanak éjszaka, odacsalogatva a beporzó denevéreket. Termései élénkpirosak és lilák, a madarak és emlősök egyaránt fogyasztják őket.