Ukrajna ásványi kincsei a nemzetközi figyelem középpontjában

Ukrajna földje alatt hatalmas, 20 ezer milliárd dollár értékű ásványi kincs húzódik, amelynek kiaknázása kulcsfontosságú lehet a zöld átmenet szempontjából, és amelyért nemzetközi szinten is óriási a verseny. Az amerikai republikánus szenátor, Lindsey Graham szerint létfontosságú, hogy ezek az értékes nyersanyagok ne kerüljenek Oroszország és Kína birtokába.

Maros Sefkovic, az Európai Bizottság alelnöke már 2021-ben kiemelte az ukrajnai ásványi kincsek, különösen a lítium jelentőségét. A lítium, amely az akkumulátorgyártás számára nélkülözhetetlen, Ukrajna egyik legfontosabb ásványi kincse, és jelenleg elsősorban Kína dominálja ennek világpiaci exportját. Brüsszel ezért törekedett már korábban is arra, hogy csökkentse függését Kínától, és 2021-ben stratégiai együttműködési egyezményt kötött Ukrajnával a lítium és más ásványi kincsek kiaknázására. Az USA szintén lépett, és ugyanebben az évben egyezményt kötött Ukrajnával a titán kiaknázására, hogy így mérsékelje saját függését Kínától és Oroszországtól.

A 2022-ben kitört háború azonban jelentős változásokat hozott, mivel az ásványi kincsek egy része olyan területeken található, amelyeket az orosz erők megszálltak. A Deutsche Welle (DW) szerint Putyin agressziójának elsődleges célja katonai jellegű, de Moszkva nagyon is tisztában van az ukrajnai lítium és más fontos ásványi kincsek jelentőségével.

Amerikai republikánus szenátor: Ukrajna egy aranybánya

Lindsey Graham republikánus szenátor a CBS televízióban adott interjújában hangsúlyozta, hogy Ukrajnában 12 ezer milliárd dollár értékű kritikusan fontos ásványi anyag található, és kiemelte, hogy nem szabad megengedni, hogy ezek a kincsek az oroszok és a kínaiak kezére kerüljenek. Graham szerint Ukrajna Európa leggazdagabb országa lehetne, ha képes lenne kiaknázni ásványi kincseit, és javasolta, hogy Ukrajna az amerikai fegyverekért cserébe ezekkel az ásványi kincsekkel fizessen.

A szenátor, aki Donald Trump elszánt híveként ismert, kiemelte, hogy az Egyesült Államok számára nagyon fontos, hogy miképp ér véget a háború Ukrajnában, és hogy segítsék az ukránokat, mivel nem engedhetik meg maguknak a vereséget. Graham szerint Ukrajna ásványi kincsei, amelyek 10-12 ezer milliárd dollár értékűek lehetnek, nem kerülhetnek át Putyinnak, aki továbbadhatná azokat Kínának.

A Washington Post korábban is megjegyezte, hogy a háború Ukrajnában részben az ásványi kincsekért folyik, de a probléma az, hogy ezek nagy része Ukrajna keleti részén található, amely területek részben orosz megszállás alatt állnak, részben pedig a háború legfontosabb helyszínei közé tartoznak.