Az óceáni áramlatok lassulása növelheti a légköri szén-dioxidot

Amerikai kutatók új felfedezése szerint az óceáni áramlatok lassulása jelentősen növelheti a légkör szén-dioxid-koncentrációját, felgyorsítva ezzel a globális felmelegedést és a Föld pusztulását.

Az óceáni áramlatok sebességének csökkenése komoly következményekkel járhat a bolygónkra nézve. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói a Nature Communications tudományos lapban publikált tanulmányukban rámutattak, hogy a lassuló áramlatok több szén-dioxid felszabadulását eredményezhetik a mélyből, ami tovább súlyosbíthatja a klímaváltozást.

A BGR cikke szerint korábban úgy vélték, hogy az áramlatok lassulása miatt kevesebb szén-dioxid szabadul fel, de az MIT kutatói szerint ez a folyamat valójában több üvegházhatást okozó gáz kerülését eredményezheti a légkörbe. Ezáltal gyorsulhat a sarki jégsapkák olvadása és a tengerszint emelkedése, ami egyre több partvidék elöntéséhez vezethet.

A kutatók szerint az óceánok mélyén lévő egyensúly felborulása okozhatja a problémát. Normális körülmények között az áramlatok tápanyagban gazdag vizet hoznak a felszínre, amit a fotoszintetizáló mikrobák használnak fel, így szabályozva a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét. Azonban a tápanyagok csökkenő feláramlása miatt a biológiai aktivitás is csökken, ami több szén-dioxid kibocsátásához vezet.

Az eredmények alapján a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az eddig ismertekhez képest újra kell gondolnunk az óceánok szerepét a klímaváltozásban, és proaktívabbnak kell lennünk a kibocsátás csökkentésében, hogy elkerüljük a még nagyobb katasztrófákat.