Lombikbébi eljárások: jelentős előrelépés várható

A meddőség világszerte minden hatodik embert érinti reproduktív éveiben, és bár az IVF eljárások egyre elterjedtebbek, a sikeres embrióbeültetés továbbra is komoly kihívást jelent. Az Oxolife spanyol biotechnológiai vállalat által kifejlesztett új orális gyógyszer, az OXO-001 azonban jelentős javulást mutatott az embrióbeültetés sikerességében.

Az Interesting Engineering szerint évente több mint 3 millió IVF ciklust végeznek világszerte, mégis a sikeres beültetés kérdése megoldatlan maradt. Az OXO-001 klinikai kísérlete során 7 százalékkal növelte az élveszületések számát egy olyan csoportban, ahol a résztvevő nők 40 év alattiak voltak és egyetlen embrióátültetésen estek át. A kísérletben részt vevő 96 nőt két csoportra osztották: 42-en placebót, míg 54-en az OXO-001-gyel kezelt napi kezelést kaptak. Az orális gyógyszert szedő csoportnál 76 százalékos terhességi arányt észleltek, szemben a placebo csoport 52 százalékával.

Dr. Ignasi Canals, az Oxolife tudományos igazgatója szerint az OXO-001 lehet az első olyan nem hormonális gyógyszer, amely egy új hatásmechanizmust alkalmazva növeli az embrióbeültetés sikerességét, közvetlenül az endometriumra hatva. A gyógyszer a méh nyálkahártyáján fejti ki hatását, így fogékonyabbá teszi azt a beültetett embrió számára.

A gyógyszer pontos hatásmechanizmusa egyelőre nem publikus, de az eredmények arra utalnak, hogy befolyásolja azoknak a specifikus molekuláknak a termelődését, amelyek elengedhetetlenek az embrió beágyazódásához. Ezek a molekulák segítik az embrió tapadását az anyaméh nyálkahártyájához, megakadályozva annak elmozdulását és elősegítve a sikeres beágyazódást.