Trump megjósolja a demokraták lehetséges jelöltjét

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke, a Fox Newsnak adott hétfői interjújában beszélt arról, hogy ki lehet a demokraták jelöltje, ha Joe Biden végül nem indul az elnökválasztáson.

Donald Trump, aki gyakorlatilag már a Republikánus Párt jelöltjének tekinthető a novemberi amerikai elnökválasztáson, a Fox Newsnak nyilatkozva kifejtette, hogy nem várja Joe Biden visszalépését a versenyből. Trump szerint Biden az egója miatt maradhat a versenyben, és nem akarja ezt a lépést megtenni. A volt elnök hozzátette, hogy ha mégis sor kerülne Biden visszalépésére, akkor Kamala Harris, az aktuális alelnök lehet a demokraták jelöltje.

Trump úgy véli, hogy Harris indítására van a legnagyobb esély, ha Biden visszalépne, és megjegyezte, hogy szerinte az alelnök hatástalan ember, aki többek között a határvédelem terén nem végzett jó munkát az elmúlt években. Azonban arra a kérdésre, hogy Harris jelöltsége számára előnyös vagy hátrányos lenne-e, Trump nem tért ki.

A Republikánus Párt a hónap közepén véglegesíti majd a jelöltjét a november 5-i elnökválasztásra, és ekkor válik majd Trump hivatalosan is jelöltté. A demokraták hasonlóan csak augusztusban határoznak majd hivatalosan a jelöltjükről, így elméletben még változhat, hogy ki áll szemben Trump-pal a novemberi választáson. Trump és Biden közötti vitát követően, ahol Biden saját bevallása szerint is katasztrofálisan szerepelt, egyre többen hagyják nyitva a lehetőséget, hogy a demokraták más jelöltet állítsanak.

Egyre több híresség és befolyásos személyiség, köztük Stephen King is arra kéri Bident, hogy lépjen vissza. King szerint Biden remek elnök volt, de az Amerika érdekében be kell jelentenie, hogy nem indul újra. Biden elismerte, hogy nem szerepelt jól az elnökjelölti vitában Trump-pal szemben, de az egyre sürgetőbb kérések ellenére nem tervez lemondani. Egy kampányeseményen kijelentette, hogy nem hagyja, hogy egy kilencvenperces vita kitörölje három és fél év munkáját, amit elnökként végzett.

Korábban a Disney család is felfüggesztette a demokraták támogatását Biden teljesítménye miatt. Abigail Disney szerint, ha Biden nem lép vissza, a Demokraták veszítenek, és a vereség szörnyű következményekkel járhat. Ő is Kamala Harrist tartja Trump legesélyesebb kihívójának, ha Biden visszalépne.

Trump szerint Bidennek nagy hatalma van, mivel őt támogatják a küldöttek, és az alkotmány 25. módosításán kívül nem tehetnek semmit, hogy kiszorítsák, hacsak ő maga nem dönt úgy, hogy kiszáll. Az amerikai alkotmány 25. módosítása lehetővé teszi az alelnök és a kabinet tagjai számára, hogy az elnököt alkalmatlanná nyilvánítsák a tisztségéből eredő hatáskörök és kötelességek ellátására, de nincs jele annak, hogy Kamala Harris alelnök vagy a vezető demokraták előálltak volna ezzel a lehetőséggel.

Trump korábbi, golfpályán tett kijelentéseivel ellentétben, amikor azt állította, hogy kiszorította Bident a versenyből, mostani nyilatkozata szerint Biden továbbra is versenyben marad. Biden alkalmasságával kapcsolatban komoly kételyek merültek fel, miután minden várakozást alulmúlóan teljesített a június végi elnökjelölti vitában, és még a liberális The New York Times is arra utalt, hogy mindenki számára a legjobb lenne, ha kiszállna a kampányból. A Fehér Ház és maga Biden is határozottan állítják, hogy csak a jóisten tudja megakadályozni őt a kampányolásban, de kérdéses, hogy ezzel mennyire tudja meggyőzni a saját választóit, nemhogy a bizonytalanokat.