Összeverekedtek az utasok a Ryanair egyik járatán

Tömegverekedés tört ki a Ryanair légitársaság Marokkóból Londonba tartó járatán az elmúlt héten, ami miatt a repülőgépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania Marrákesben. A gép fedélzetén történt dulakodásról egy videót is megosztottak.

Alig 36 perccel a felszállás után kellett megszakítania az útját a járatnak múlt hét szerdán. Az utasok közötti vita az ülőhelyek miatt tört ki, majd verekedésbe torkollott, amikor egy huszonéves férfi arra kérte az egyik utast, hogy cseréljenek helyet, hogy a felesége és a gyerekei mellé ülhessen. A nő, aki a saját lánya mellett ült, nem szeretett volna helyet cserélni.

A repülőgép már 9 ezer méteres magasságban volt, amikor a dühös férfi fenyegetni kezdte az édesanyát. A biztonsági öv jelzés kikapcsolása után a nő férje a felesége védelmére kelt, és a két férfi összeverekedett. A Ryanair személyzete megpróbált közbelépni, de nem jártak sikerrel.

A vita tömegverekedéssé fajult, mivel az egyik család egy nagyobb társasággal utazott, így egyre többen kezdtek ütni egymást a járaton. A kaotikus helyzet miatt a repülőgép visszafordult Marrákesbe, ahol a rendőrök összesen kilenc utast állítottak elő.

Az összes utast leszállították a repülőgépről, és egy ember rosszulléte miatt oxigént kellett adni neki. Az orvosok ellátták, de az utas nem értett egyet egészségügyi állapotának megítélésével és balhézni kezdett, így a rendőrségnek kellett közbelépnie. A személyzet elérte a napi maximális munkaidejét, ezért a járat nem folytathatta tovább az útját. Az utasokat szállodába szállították, és a következő nap reggeli járatukat törölték, így csak csütörtök este érkeztek meg Londonba. A Ryanair elnézést kért az utasoktól a késésért és a rendbontásokért.

Az Index beszámolója szerint Európa-szerte és Budapesten is sok járatkéséssel és -törléssel kellett szembesülniük az utasoknak. Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese szerint az egész európai légteret érintik a késések, amelyek várhatóan szeptember végéig tartanak.

Orbán Viktor miniszterelnök a légi közlekedésben történteket tűrhetetlennek nevezte, és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a HungaroControl vezetőjétől intézkedési tervet kért. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a légi irányításnál létszámbővítés volt, és akciótervet várnak a HungaroControltól. A késések közel kétharmadáért a légitársaságok felelősek, és a kormány bírságokat vár a hatóságtól, ha jelentős késéseket találnak.