Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt nyilatkozatainak több mint fele hamis volt

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt 226 nyilatkozatot adott le június 12-én az FVB-nek, hogy újraszámolják a budapesti érvénytelen szavazatokat. Az újraszámlálás során azonban kiderült, hogy a nyilatkozatok több mint fele, legalább 114 darab valótlan információt tartalmazott.

Vitézy Dávid a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB) nyújtott be fellebbezést, amelyben az érvénytelennek minősített szavazatok újraszámlálását kérte Budapest-szerte. A fellebbezés mellékleteként benyújtott 226 nyilatkozatot szavazatszámláló bizottsági tagok írtak alá, akik többnyire a Fidesz által delegáltak voltak. Ezek a nyilatkozatok arról szóltak, hogy a szavazókörökben tévesen érvénytelennek ítélték meg azokat a szavazólapokat, amelyeken Vitézy Dávid és a szavazólapokról kihúzott Szentkirályi Alexandra neve mellett is X jelölés volt.

Az ügy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé került, ahol a fellebbezés leadását követően három órával kezdődő ülésen tárgyalták a kérdést. Az NVB fideszes többségű tagjai, valamint a Fidesz, a KDNP, a Mi Hazánk, a Jobbik és az LMP delegáltjai megszavazták az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.

Az Átlátszó által birtokba vett dokumentumok szerint a szavazatszámlálók gyakran egyező szövegezésű formanyomtatványokat töltöttek ki. A KiMitTud közadatigénylő weboldalon keresztül történt közérdekű adatigénylés során derült fény arra, hogy a nyilatkozatok egy része valótlan információkat tartalmazott.

A nyilatkozatok egy részén hiányoztak a tanúk, és nem minden esetben volt egyértelmű, hogy melyik párt delegáltja tette a nyilatkozatot. Az NVB mégis elfogadta ezeket a nyilatkozatokat ellenőrzés nélkül, és ezek alapján döntött az újraszámlálás mellett.

Az újraszámlálás során végül kiderült, hogy a Vitézy által benyújtott 226 nyilatkozatból legalább 114 valótlan volt. A választás eredményét azonban ezek a tévesen érvénytelennek ítélt szavazatok nem befolyásolták, így Karácsony Gergely maradt a főpolgármester.

A Kimittud közadatigénylő portálon keresztül kiadott Nemzeti Választási Iroda dokumentumokból és adatalemzésből kiderült, hogy legalább 47 nyilatkozatban állították tévesen, hogy azokat a szavazólapokat, ahol Vitézy és Szentkirályi neve mellett is volt X, érvénytelennek minősítették. Az újraszámlálás során azonban egyetlen ilyen típusú tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt az adott szavazókörökben.

Továbbá, legalább 67 nyilatkozatban állították, hogy bármely jelölt és Szentkirályi neve mellett lévő X jelölésű szavazólapokat érvénytelennek ítélték, de az újraszámlálás során ez sem bizonyult igaznak. A szavazatszámlálóknak pedig tudniuk kellett volna az igazságot, hiszen ők maguk voltak jelen a választás éjszakáján az egyes szavazókörökben.

A 444 által közölt cikk szerint a választóköri jegyzőkönyvek átnézése után kiderült, hogy sok olyan szavazókör volt, ahol azt állította a delegált, hogy náluk is rontottak, aztán kiderült, hogy ott nem volt olyan szavazat, amit tévesen gondoltak érvénytelennek. Összesen 56 szavazókörben nyilatkozták, hogy tévedtek, és tényleg Vitézy kárára tévedtek, míg 92 szavazókörben azt nyilatkozták, hogy a számlálásnál tévedtek, de az újraszámlálásnál nem találtak rosszul kategorizált szavazatot. További 10 szavazókörben pedig azt nyilatkozták, hogy tévedtek, de az újraszámlálásnál kiderült, hogy nem Vitézy, hanem Karácsony és/vagy Grundtner András (Mi Hazánk jelöltje) kárára tévedtek.

Karácsony és Vitézy küzdelme még mindig nem ért véget: a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása folyamatban van, a szavazatokat kerületenként számolják újra, a folyamat várhatóan csütörtökön ér véget. Az NVB egy pénteki ülésen vitatja meg a problémás voksokat, és a tervek szerint még aznap eredményt is hirdetnek.

Ezt sem Vitézy, sem Karácsony nem akarta elfogadni, a Kúria úgy döntött, egyikük sem mutatott olyan bizonyítékot, amely a választás megismétlését, vagy a szavazatok további újraszámolását indokolta volna, vagyis Karácsony Gergely marad főpolgármester. Ezt követően Vitézy az Alkotmánybírósághoz fordult, amely új eljárásra kötelezte a Kúriát, az pedig másodjára összes érvényes szavazat újraszámolását rendelte el.

Az újraszámlálás első napján a mi információnk szerint nem volt jelentős hatása a végeredményre, sőt Karácsony Gergely előnye minimálisan még nőtt is. Vitézy Dávid szerint eddig több mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott, de ezek a változások nem befolyásolták jelentősen az eredményt. Az újraszámlálás a következő napokban folytatódik, és a végeredményt pénteken hirdeti meg az NVB.

Vitézy Dávid szerint rosszindulatú úgy beállítani, mintha szándékosan hamis nyilatkozatokat tettek volna a szavazóköri delegáltak. A főpolgármester-jelölt szerint csak azért, mert voltak delegáltak, akik ugyan egy vitás problémát fel tudtak idézni, de azt nem, hogy végül érvényes vagy érvénytelen lett az az egy-két szavazólap, attól még teljesen indokolt volt kezdeményezni az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.

Az újraszámlálás során a VII. kerületben, Erzsébetvárosban is zajlott a szavazatok újraszámolása, ahol a helyi választási iroda tagjai nem számítottak arra, hogy itt fordulna meg az eredmény. A kerületben összesen 17 396 érvényes szavazatot adtak le a helyiek a főpolgármester-jelöltekre: Karácsony Gergely ennek 51,65 százalékát, Vitézy Dávid 43,68 százalékát, Grundtner András pedig 4,67 százalékát tudhatja magáénak július 7-én reggel.

Vitézy Dávid a nyilatkozatok kapcsán kiemelte, hogy a szűk határidőre tekintettel nyilatkozatmintákat küldtek ki azoknak, akik segítséget kértek egy jogi szakszöveg megírásában, amit természetesen tetszésük szerint módosíthattak. Az újraszámlálás bizonyította, hogy a valószínűsítésük alapos volt, az összes érvénytelen szavazat 2,3 százaléka volt tévesen érvénytelennek nyilvánítva.

Vitézy Dávid szerint a valódi jogállami probléma a jelenlegi rendszerben az, hogy ennyire szoros eredménynél nem automatikus az újraszámolás. Ezt támasztja alá, hogy mind az érvénytelen, mind az érvényes szavazatok újraszámolásánál a különbség sokszorosát kitevő szavazat mozgott.

A főpolgármester-jelölt Facebook-posztjában arról számolt be, hogy az újraszámlálás első napján már több mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott, és az eredeti, 41 darabos különbség több mint hatszorosának változott a minősítése, holott eddig csak a szavazatok egyötödét számolták újra. Álláspontja szerint ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt.

Vitézy Dávid leszögezte: az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadja, és arra kér mindenkit, hogy higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz.