Férfi hajtott teherautóval egy templomnak Alsó-Ausztriában

Egy 32 éves román állampolgár hétfő délután teherautóval szándékosan egy templomnak hajtott Alsó-Ausztria Mödlingi járásában, Brunn am Gebirge városában. Az eset során senki sem vesztette életét, de egy járókelő könnyebb sérüléseket szenvedett, és egy nő sokkot kapott.

A balesetet okozó férfi ellenállás nélkül adta meg magát a rendőrségnek, és azt állította, hogy az egyház tönkre tette az életét. Johann Baumschlager osztrák rendőrségi szóvivő szerint a férfi többször is hátramenetben nekihajtott az épületnek, ami komoly károkat szenvedett és omlásveszélyes állapotba került.

A Kronen Zeitung értesülései szerint a támadásban egy 12 tonnás teherautót használt, amellyel korábban Bécs felől érkezve több járművet is érintett, és útközben balesetet is okozott. Egy nő sokkot kapott a támadás következtében, és jelenleg a krízisintervenciós csoport ápolja.

A gyanúsítottat, aki 2020 óta él Ausztriában, a rendőrség őrizetbe vette és kihallgatja. Fennáll a lehetőség, hogy a férfi kábítószer vagy alkohol hatása alatt állhatott a bűncselekmény elkövetésekor.

A nyomozást eredetileg a tartományi nyomozóhivatal kezdte meg, de azóta átvette az állambiztonsági és szélsőségek elleni küzdelemmel foglalkozó tartományi hivatal (LSE). A férfi korábban is feltűnő magatartást tanúsított a templomban, ahol egy alkalommal széttépett egy Bibliát, és ezúttal legalább hat helyen hajtott bele a templomba.

Az Elim pünkösdista közösség, amelynek a temploma elleni támadás érte, Romániából származó egykori politikai menekültek által alapított az 1980-as években. A vallási indíték nem zárható ki a támadás mögött. Az Elim pünkösdista közösség honlapján található információk szerint a közösséget Romániából származó egykori politikai menekültek alapították az 1980-as években.