Szicíliai vízválság: Szállodák küldik el vendégeiket

A klímaváltozás és az elavult infrastruktúra következtében kialakult súlyos vízhiány miatt Szicília egyes részein a szállodák kénytelenek elutasítani a vendégeket. A WC-öblítés és a zuhanyzás is luxusnak számít, így a turisták fogadása komoly kihívást jelent a sziget számára.

A nyaralás tervezése során számos tényezőt kell figyelembe venni, és bár a kedvező árak csábítóak lehetnek, idén különösen fontos megfontolni az úti cél kiválasztását. Szicília esetében a vízhiány olyan mértékű, hogy a szállásadók nem tudják garantálni az alapvető szükségletek kielégítését, mint például a WC-öblítés vagy a zuhanyzás lehetőségét.

Szicília, a Földközi-tenger legnagyobb szigete, turisztikai vonzereje ellenére komoly kihívásokkal néz szembe. Az Agrigento városában található ókori vízvezetékrendszer már nem képes elegendő vizet szállítani, ami a szállodák és vendégházak számára is problémát jelent.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a sziget már korábban, februárban korlátozásokat vezetett be, és szükségállapotot hirdetett. A korlátozások több mint egymillió embert érintenek, és jelentős vízfogyasztás-csökkentést követelnek meg tőlük.

A szicíliai regionális kormány támogatást kért az olasz kormánytól a vízimport megoldásához, de egyelőre konkrét terv híján vannak. Az olasz turisztikai miniszter szerint a szigetnek el kell kerülnie a turisztikai szezon túlzott nyári koncentrációját, hogy kezelni tudja a vízhiány problémáját.

A vízhiány mellett a szigetet tavaly súlyos erdőtüzek is érintették, amelyeket a globális felmelegedés okoz. Európa egyik legmelegebb pontjaként Szicília a klímaváltozás középpontjában áll, és a helyzetet tovább súlyosbítja a szárazság és a víztartó rétegek vízhiányos állapota.

A természeti katasztrófák sorát a vulkáni aktivitás is bővíti. Az Etna és a Stromboli kitörései miatt a polgári védelem a legmagasabb, vörös fokozatú riasztást adta ki. A turisták számára ez azt jelenti, hogy a nyaralásukat veszélyeztethetik ezek a tényezők.

A kérdés tehát adott: vajon a turisták mégis vállalják-e a kockázatot és látogatnak-e Szicíliába a nyáron, vagy más úti célt választanak a vízválság és a természeti katasztrófák fényében.