Elefántok tapostak halálra egy spanyol turistát Dél-Afrikában

Hiába figyelmeztették a helyiek és az utastársai is, hogy ne hagyja el a járművet, a férfi kiszállt a kocsiból, hogy fényképeket készítsen az állatokról.

A tragikus eset a Dél-Afrika északnyugati részén található Pilanesberg Nemzeti Parkban történt, ahol egy elefántcsorda halálra taposta a spanyol állampolgárt. A Deutsche Welle híradása szerint a 43 éves férfi megállította a járművét, majd az elefántokat fényképezni kívánva kiszállt, és megközelítette őket.

A helyi önkormányzat turisztikai hivatala elmondása alapján a spanyol turista három társával együtt autózott a parkban, amikor az elefántcsordával találkoztak. Szemtanúk beszámolója szerint a férfi figyelmen kívül hagyta társai figyelmeztetését és egyedül hagyta el a járművet, majd egy felnőtt elefánt támadt rá, és a csorda végül halálra taposta. A rendőrség szerint a férfi menyasszonya és két másik nő is az autóban volt, ők sértetlenül megúszták a történteket.

A turistáknak szóló folyamatos figyelmeztetések ellenére történt meg a tragédia. Pieter Nel, az Északnyugati tartomány nemzeti parkjainak és turisztikai intézményeinek megbízott vezetője elmondta, hogy a pilanesbergi park vendégeinek a parkon áthaladva tilos kiszállni az autóból. A park vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy létfontosságú a járműben maradni, megfelelő távolságot tartani az állatoktól, és csak a kijelölt biztonságos helyeken szállni ki.

Vadvédelmi szakértők gyakran figyelmeztetnek, hogy az elefántok kicsinyeiket védelmezve könnyen agresszívvé válhatnak, ha veszélyt észlelnek, és a csordában fiatal állatok is voltak. Tavaly ötven embert öltek meg és nyolcvanöt másikat sebesítettek meg vadállatok, többségükben elefántok a szomszédos Zimbabwéban. Idén két amerikai turistát öltek meg elefántok két különböző incidensben a dél-afrikai Zambiában.