Fico mankóra támaszkodva érkezett az első kormányülésre a merénylet óta

Robert Fico miniszterelnök mankó segítségével érkezett meg a keddi kormányülésre Pozsonyban, amely az ellene elkövetett merénylet óta az első ilyen esemény volt számára.

A miniszterelnök úgy döntött, hogy kerüli az újságírókat, és nem a főbejáraton keresztül lépett be a kormányülés helyszínére. Az Új Szó és a Parameter beszámolója szerint Fico a Facebookon is megszólalt, ahol üzenetet küldött az ellenfeleinek: „Drága progresszív liberális média és ellenzék, elnézést, hogy túléltem, de visszatértem” – fogalmazott a közösségi médiában közzétett rövid bejegyzésében.

A támadás, amely során a miniszterelnököt megsebesítették, május 15-én történt egy nyitrabányai kormányülés után. Az elkövető, Juraj Cintula, egy szélsőjobboldali körökkel kapcsolatot ápoló nyugdíjas író volt, aki közvetlen közelről többször is rá lőtt a kormányfőre. Fico május végén hagyta el a kórházat, és az elmúlt napokban fokozatosan tért vissza teendőihez, múlt hét pénteken mondott először nyilvános beszédet, majd részt vett a Cirill és Metód ünnepségen, és az aratás napi ünnepségen is, ahol többek között Orbán Viktort is méltatta.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Richard Rasi befektetésekért, régiófejlesztésekért és informatizációért felelős miniszter közölte, hogy az ülésen nem beszéltek a miniszterelnök egészségi állapotáról. Hozzáfűzte, a kormányfő teljesen rendben van, mindenkivel kezet fogott és teljes értékűen tudta vezetni az ülést. A szerdai kormányülést már ismét a miniszterelnök vezeti.

Robert Fico szlovák miniszterelnök, akit még május 15-én ért merénylet, mankóra támaszkodva érkezett a támadás utáni első, keddi kormányülésére, amelyet Pozsonyban tartanak. A kormányfő nem a főbejáratot használta, igyekezett elkerülni az újságírókat. A kormányülésen várhatóan a helyreállítási tervről, az európai strukturális és beruházási alapok helyzetéről, valamint a közigazgatási szervezeti egységek digitalizációjáról is szó esik.

Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter közölte, hogy Robert Fico szlovák kormányfő maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett, a miniszterelnök egészsége továbbra is kiszámíthatatlan. Kalinák szerint a miniszterelnök már részt vett a júniusi brüsszeli EU-csúcs előkészületeiben, ahol Szlovákiát Pellegrini köztársasági elnök képviselte.

Nemrég a Robert Fico elleni merénylet ügyében a jogi minősítést terrortámadás különösen súlyos bűntettére változtatták. Az elkövető a változás miatt a korábbi 25 éves vagy életfogytiglani börtönbüntetés helyett 20-tól 25 évig terjedő vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik.

Fico a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: "Lassan visszatérek a munkatempóba, és remélem, hogy mihamarabb rendben leszek, hogy teljes mértékben el tudjam látni a funkciómat, amelyre Szlovákia állampolgárai megválasztottak" - mondta Fico a kabinet keddi ülése során. A hírügynökség szerint a miniszterelnök a kormány szerdára tervezett ülésén is részt vesz.

(Borítókép: Robert Fico 2024. július 8-án. Fotó: Robert Nemeti / Anadolu / Getty Images)