Párizs új arcát mutatja az olimpia előtt

Párizs városképe jelentősen átalakult a 2024-es nyári olimpiai játékok előkészületei során. Az infrastrukturális fejlesztések már a befejezésükhöz közelednek, az Eiffel-toronyra felkerült az olimpiai ötkarika, és a város számos pontján épülnek az ideiglenes sportlétesítmények.

  1. szeptember 13-án, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében Párizs kapta meg a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. A városban már érezhető az olimpiai láz, a Concorde téren és más helyszíneken is épülnek a lelátók és küzdőterek. A szervezők az utolsó simításokat végzik, miközben a városban fokozott a rendőri jelenlét, ami a tervezett szabadtéri megnyitóünnepség miatt is indokolt.

A rossz idő ellenére a városban sok hobbifutóval találkozhatunk, ami jelzi a sportolási kedvet, amely nem csak az olimpia közeledtével magyarázható. Az Invalidusok házához közel eső parkban az íjászat versenyeit rendezik majd, a területet ősszel adják vissza a lakosoknak. A III. Sándor híd impozáns oszlopai és aranyozott bronzszobrai látványos hátteret biztosítanak majd az olimpiai eseményeknek.

A triatlonversenyek és a nyílt vízi úszók versenyszámai a hídtól indulnak, ahol már állnak az ideiglenes lelátók. A vízminőség miatt aggódnak a szervezők, de alternatív helyszínnel nem készültek, így reménykednek az időjárásban. Az országúti kerékpárosok időfutamának befutója is a hídnál lesz.

Az Eurosport, a Warner Bros. Discovery része, 1,3 milliárd eurót fizetett a 2018 és 2024 közötti olimpiák közvetítési jogaiért. Az Eurosport 47 piacon, 19 nyelven közvetíti majd az eseményeket, és a Maxon lesz látható az olimpia minden pillanata. Magyarországot Hosszú Katinka és Pásztory Dóra képviseli majd az Eurosport reggeli magazinműsorában.

A Concorde téren a városi sportoké lesz a főszerep, itt rendezik a 3x3-as kosárlabdát, a bréktáncot, a BMX freestyle-t és a gördeszka versenyszámait. A Grand Palais-ben a vívók és a tekvondósok küzdenek majd, a Mars mezőn pedig a cselgáncs és a birkózó versenyeket rendezik. A Grand Palais Éphémere az olimpia után lebontásra kerül.

Az Eiffel-torony melletti strandröplabda aréna is ideiglenes, így a turisták számára megszokott esti programok idén elmaradnak. Az olimpiai előkészületek miatt Párizs idén más arcát mutatja, és aki csak a megszokott élményekért utazna, annak érdemes átgondolnia a terveit.