Nem tetszett a végeredmény a jobboldalnak, lángba borult Párizs és Lyon

A vasárnapi francia parlamenti választásokon a radikális jobboldal nem érte el a várt eredményeket, és a baloldal összefogásának köszönhetően Macron centrista tömbje is előrébb került, míg Párizsban és Lyonban zavargások törtek ki.

A közvélemény-kutatásokkal ellentétben a radikális jobboldal nem győzött a francia parlamenti választásokon, helyette az Új Népfront és Macron elnök centrista tömbje került előtérbe. Yann Casper, a Mathias Corvinus Collegium kutatója szerint a Nemzeti Tömörülés 143 képviselői helyet szerzett, ami jelentős növekedés az előző 88-hoz képest, de az előrejelzések 200 mandátumot jósoltak nekik. Az Új Népfront pártjai és Macron pártszövetsége aktív meggyőzésbe kezdtek az előző héten, hangsúlyozva, hogy nem szabad hagyni a radikális jobboldalt kormányzati pozícióba kerülni.

Yann Casper kiemelte, hogy a Nemzeti Tömörülés önállóan a legnagyobb frakcióval rendelkezik majd a Nemzetgyűlésben, azonban az Új Népfront és Macron pártszövetsége külön-külön kevesebb képviselőt juttattak be. A szavazatok számát tekintve Le Pen pártja 10 millió, az Új Népfront 7 és fél millió, Macroné pedig hat és fél millió szavazatot kapott, így összeadva a baloldal és a centristák többségben vannak a Nemzetgyűlésben.

Gabriel Attal miniszterelnök lemondását jelentette be, amit Macron még nem fogadott el, és kérdéses, hogy mi lesz a következő lépés egy olyan parlamenttel, ahol egyik párt vagy szövetség sem tud önállóan kormányt alakítani. Macron esetleg megoszthatja a baloldalt és biztosíthatja centrista többségét a Nemzeti Tömörüléssel szemben.

Az MCC kutatója szerint Macron 2017-es győzelme sem egy különleges programnak, hanem a Nemzeti Tömörülés elleni szavazásnak köszönhető, és amikor a jobboldal közel kerül a hatalomhoz, a többi politikai erő összefog ellene. Ha a választások végeredménye nem tetszik az embereknek, gyakran az utcákon zajlik a "harmadik forduló", mint ahogy ez Párizsban és Lyonban is történt.

A Nemzeti Tömörülés a francia választások második fordulóját követően jelentette be, hogy csatlakozik az új, "Patrióták Európáért" nevű frakcióhoz az Európai Parlamentben, amely tíz ország és a megfelelő számú EP-képviselővel teljesítette a frakcióalapítási előírásokat. A frakció tagjai nem értenek egyet az EU jelenlegi működésével, nem akarnak több hatáskört átadni Brüsszelnek és másként gondolkodnak a migráció kérdéséről.