Amerikai puccskísérlet Georgiában?

Az orosz hírszerzés szerint az Egyesült Államok puccskísérletet tervez Georgiában, és már készen áll a forgatókönyv az október 26-i parlamenti választásokat követő hatalomváltásra. Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) kedden közölte, hogy a Fehér Ház egy nagyszabású információs kampányt dolgozott ki a kormányzó Georgiai Álom párt lejáratására, amely azzal fog vádolni, hogy Oroszország tehető felelőssé Georgia minden problémájáért.

Az SZVR állítása szerint az amerikai terv Szalome Zurabisvili elnöknek is fontos szerepet szán. Zurabisvili várhatóan interjút fog adni az amerikai médiának, ahol a georgiai kormányt fogja hibáztatni az EU-csatlakozási tárgyalások felfüggesztéséért, és figyelmeztetni fog a Moszkvához való közeledés veszélyeire.

Az orosz hírszerzés szerint a georgiai ellenzéki erők már utasítást kaptak arra, hogy tüntetéseket szervezzenek az országban. Az SZVR szerint a tavaszi kormányellenes megmozdulások során "bemelegített" tbiliszi lakosságot fogják "faltörő kosként" felhasználni.

Az orosz hírszerzők azonban semmilyen bizonyítékot nem mutattak fel állításaik alátámasztására. Orosz tisztviselők rendszeresen vádolják az Egyesült Államokat azzal, hogy az Oroszországgal szomszédos térségek destabilizációjára törekszenek.