Orbán: Ismerem az oroszokat, különböznek tőlünk

Viktor Orbán miniszterelnök egy mozgalmas hetet töltött: először Kijevbe látogatott, onnan Moszkvába utazott, majd Pekingbe és Washingtonba. Ebben a sűrű programban, amelyet "béke missziónak" nevezett, még időt talált egy interjúra a Bild német napilappal. Orbán a konfliktus tárgyalóasztalnál történő megoldásáról, Európa háborús politikájáról beszélt, és arról, hogy ő igazán ismeri az oroszokat.

"A következő hónapokban rosszabbra fordulnak majd a dolgok a fronton" - mondta a lapnak, magyarázva, miért éppen most választotta a konfliktusban érintett felek felkeresését. "Több fegyver van és az oroszok elszántabbak. Az összecsapások intenzitása és a halálozási arány ezért brutálisabb lesz, mint az elmúlt hét hónapban". Ezért gondolja úgy, hogy eljött az idő "a háborús politika békepolitikára való váltására".

Orbán hangsúlyozta, hogy célja a béke és a tűzszünet, így csak közvetítőként cselekszik, nem vitatkozva azon, hogy "ki van igazán igaza és ki téved".

A magyar miniszterelnök szerint "nincs megoldás erre a konfliktusra a fronton", mivel bár mind Vladimir Putinnak, mind Volodimir Zelenszkijnek van egyértelmű elképzelése arról, hogyan nyerhetnek, nehezen képzeli el, hogy Oroszország elveszítené ezt a háborút, hiszen sokkal nagyobb erőforrásokkal rendelkezik mind emberi, mind felszerelési, mind katonai technológiai szempontból. "Oroszország legyőzésének gondolata nehezen elképzelhető" - mondta.

Így üzen Moszkvának és Kijevnek: "Emberek, mi, a világ, békét akarunk, hagyjátok abba egymás megölését! Kezdjünk tárgyalásokat! Vagy legalábbis értsétek meg, hogy a fronton nincs megoldás!"

"Még ha mindkét vezető ellenez is egy gyors tűzszünetet, alapvetően mindenki tudja, hogy jobb lenne, ha holnap reggel nem halnának meg oroszok vagy ukránok" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy Putyin is "meg akarja állítani a vérontást" .

Amikor a Bild újságírója felvetette, hogy talán azért nem akarnak az ukrán katonák tárgyalóasztalhoz ülni a véres harcok ellenére, mert attól tartanak, hogy a tárgyalások azt jelentenék, hogy az oroszok még közelebb kerülnének hozzájuk, "a házaikhoz, a feleségeikhez, az anyjukhoz", Orbán így válaszolt: "Ha jól értem, akkor Ön, egy német, próbálja nekem, egy magyarnak elmagyarázni, mit jelent az oroszok közelében élni? Ne feledje, hogy mi éppen Budapesten ülünk. Senki sem oktathatja ki a magyarokat Oroszországról."

"A világon nagyon kevés ember ismeri jobban Oroszországot, mint a magyarok, és különösen a miniszterelnökük. Ismerem az oroszokat. Különböznek tőlünk. A történelmük más, a kultúrájuk más, az ösztöneik és hozzáállásuk más. Más a szabadság és a nemzeti szuverenitás értelmezésük" - mondta.

Orbán most Donald Trumpban bízik, akit szintén "a béke emberének" tart. A magyar miniszterelnök úgy véli, hogy a világpolitika számára jó lenne, ha Trump visszatérne a Fehér Házba, ezért nagyon reménykedik a győzelmében.

Bár Orbán az interjúban csak mérsékelt kritikát fogalmazott meg Oroszországgal szemben, Európával szemben nem volt olyan kíméletes. "Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de Európa is saját háborús politikáját folytatja". Úgy véli, hogy az EU-nak el kellene távolodnia az Egyesült Államoktól és független politikát kellene folytatnia, mert a két háborúskodó fél fő áldozatai "az európai gazdaság és az európai lakosság".

Az interjú végén Orbán azt mondta, hogy bárki bírálja is és bármilyen élesen, ő továbbra is ugyanazon az úton fog haladni.

A német nyelvű interjú itt található meg, és a teljes interjút angolul itt tekinthetik meg:

A magyar kormány július 1-jén vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Néhány nappal később Viktor Orbán Ukrajnába látogatott, majd Oroszországba és Kínába utazott, több képet is posztolva utazásairól közösségi médiájában az EU soros elnökségének logójával. A moszkvai találkozót követő sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy úgy véli, Orbán az EU elnöksége nevében van ott, amit a magyar miniszterelnök nem cáfolt .

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell hangsúlyozta, hogy a Tanács elnökségének vezetőjének nincs külügyi megbízatása, így Orbán nem képviselhette az EU-t Moszkvában. A sajtóértesülések szerint több tagállam kérésére az EU tagállamainak állandó képviselői szerdán megvitatják a magyar "béke misszió" és az elnökség összemosódását .

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!