Olaszországban negyvenfokos hőséget mérnek

Negyven fok feletti hőmérsékletet mérnek Szicília és Szardínia szigetén, de Olaszország többi részén is rendkívüli hőség várható legalább tíz napon át a kedden közölt előrejelzések szerint – írja az MTI.

Az Afrikából érkező forró levegő leginkább a szigeteken érezteti hatását: Szicíliában és Szardínián akár 43 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála. A többi dél-olaszországi területen és az ország középső részén szintén negyven fokhoz közeli értékeket várnak, de az északi Milánóban is harminchárom fok fölötti lesz a nappali hőmékséklet rendkívül magas páratartalommal.

A kánikula éjjel sem csökken jelentősen, az előrejelzések szerint trópusi éjszakák várhatók. A meteorológiai adatok azt mutatják, hogy a hőség már megérkezett Olaszországba, és az értékek szombatig folyamatosan emelkednek, majd legalább a következő hét közepéig nem lesz enyhülés.

Egyelőre közepes fokozatú, narancssárga színű riasztás lépett életbe a közép-olaszországi Róma, Latina, Frosinone, Rieti és Perugia térségében. Az egészségügyi minisztérium elrendelte készültség szerdán már Bologna, Bolzano, Campobasso, Firenze, Palermo, Pescara, Trieszt és Viterbo városára és környékére is vonatkozik.

A nyár kezdete óta ez a negyedik hőhullám, amely elérte Olaszországot: a hőmérsékletek hat-nyolc fokkal magasabbak a megszokottnál. A nyári kánikulához hozzászokott Olaszország nagy részén a fő nehézséget a csapadékhiány jelenti. Korábbi felmérések szerint a déli térségeket, köztük Szicíliát a sivatagosodás veszélyezteti, miközben az ország középső régióiba trópusi időjárás költözött be.

A görög szigeteken vízhiánnyal küzdenek a hőség és az aszály miatt

Görögország nagy részén hónapok óta alig volt csapadék. A vízkészletek idén a várható jelentős turizmus miatt is nagy terhelésnek vannak kitéve a szakértők szerint. A rendkívüli meleg miatt júniusban Görögországban legkevesebb hat turista lelte halálát, köztük az ismert brit televíziós műsorvezető, Michael Mosley.

Az országban már júniusban "több mint kétszer annyi" erdőtűz pusztított, mint 2023 utolsó hónapjában, a különösen magas hőmérséklet miatt - közölte hétfőn Pavlosz Marinakisz kormányszóvivő.

1960 óta az idei június volt a legmelegebb hónap Görögországban. Az átlaghőmérséklet 1960 és 2024 között 2,5 Celsius-fokkal nőtt - nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek Kosztasz Laguvardosz, az athéni Nemzeti Obszervatórium kutatási igazgatója.

Kosztasz Szinolakisz, a klímaváltozási bizottság elnöke az ERT közszolgálati televízióban elmondta, hogy az átlagos hőmérsékletnél júniusban 3,8 Celsius-fokkal többet mértek.

A hőség és a száraz időjárás miatt az Égei-tengeren, Athéntól délkeletre fekvő Náxosz felszíni víztározói szinte teljesen kiszáradtak. A kiapadt kutakba pedig benyomult a tengervíz.

A szigeten több hordozható sótalanító berendezést szereztek be, hogy a tengervíz ihatóvá tételével kezelni tudják a vízhiányt - számolt be róla Náxosz polgármestere. Ez a megoldás azonban nem oldja meg a gazdák gondját, ugyanis a sótalanított vizet nem használhatják öntözésre, a kutakba szivárgott sós tengervíz pedig nem alkalmas rá.

Délebbre, Kárpathosz szigetén a hatóságok korlátozták az úszómedencék feltöltését, míg az északra fekvő Tászoszon szintén a tengervizet próbálják ihatóvá tenni sótalanító berendezések beszerzésével.

Andrea Toreti, az Európai Unió Copernicus éghajlatmegfigyelő szolgálatának tudósa arra hívta fel a figyelmet, hogy ahelyett, hogy "vészhelyzeti üzemmódban" működnénk, a felkészülésre és a megelőzésre kellene helyezni a hangsúlyt.

Ahogyan azt tegnap megírtuk, a június is melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta. Hétfőn az Európai Unió Copernicus klímaváltozásfigyelő szolgálata közölte: a globális átlaghőmérséklet így már 13. hónapja egyfolytában rekordmeleg.