A NATO legjobb okosbombája kontra Oroszország legmodernebb tankja

Egy frissen közzétett videó mutatja be, hogy a NATO egyik legfejlettebb okosbombája, a BONUS 155 milliméteres okoslőszer hogyan semlegesít egy T-90M-et, Oroszország legmodernebb sorozatgyártott harckocsiját az ukrajnai konfliktusban.

Az eseményeket bemutató videón egy ukrán tarack által kilőtt BONUS okoslőszer talál el egy T-90M harckocsit Zaporizzsjai területen. A lőszer a cél felett robban fel, majd egy kis méretű szárnyas bomba célkereső rendszer segítségével felülről támadja meg a harckocsit, ami a videó tanúsága szerint egyetlen találat után teljesen kiégett.

A BONUS okoslőszer kifejlesztésének célja kifejezetten a harcjárművek megsemmisítése volt. A lőszer kompatibilis szinte minden NATO-sztenderd 155 milliméteres tüzérségi rendszerrel, és a célterület felett felrobbanva, a szárnyas bomba segítségével a legsebezhetőbb ponton, felülről támadja meg a célpontot.

A T-90M a jelenlegi orosz haditechnika csúcsát képviseli, azonban a háború során az orosz hadsereg már közel száz ilyen típusú harckocsit veszített el. Ezzel párhuzamosan Ukrajna NATO-csatlakozása is egyre valószínűbbé válik, amit a NATO július 9-11. között Washingtonban rendezett csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozat is alátámaszthat, amelyben a szövetséghez való csatlakozáshoz vezető útját „visszafordíthatatlannak” nevezik. A Fehér Ház is támogatja ezt a lépést, bár a NATO jelenlegi szabályzata alapján háborúban álló országot nem vehet fel a katonai szövetség, és Oroszország is hangsúlyozta, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni az ukrajnai békéről, ha Ukrajnát nem veszik fel a szövetségbe és Kijev semlegességet fogad el.

A konfliktus további emberi tragédiákat is magával hozott. Egy kisfiú holttestét találták meg a kijevi főváros Scsevcsenkivszkij kerületében lévő gyermekkórház romjai alatt, amely a hét elején esett orosz rakétatámadások áldozatául. Ezzel a halálos áldozatok száma 27-re emelkedett, köztük négy gyermek. Az épületből hét embert tudtak élve kimenteni, és jelenleg 117 sérültről tudni. Az orosz rakétatámadások új taktikájának köszönhetően, amelyben az oroszok rendkívül alacsony röppályán repülő rakétákat használtak, a kijevi fővárosban még nagyobb pusztítás történt. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) szerint az orosz rakéták alig 50 méterrel a föld fölött repültek, így a légvédelem nem tudott hatékonyan intézkedni. Ukrajna fővárosába majdnem egy tucat H-101-es rakéta csapott be, az egyik egy gyerekkórházat talált el, ahol a korábban jelentett négy gyermek halála mellett a támadás során összesen legalább 41 ember vesztette életét és 150-en megsérültek.

Egy másik jelentős biztonsági incidensre is fény derült, amikor kiderült, hogy érzékeny amerikai hadititkok szivárogtak ki a nyilvánosságra. Egy magát orosz pilótának valló felhasználó állítása szerint 250 gigabájtnyi amerikai katonai adatot kapott egy amerikai cégtől, amelyeket a Telegram titkosított üzenetküldő szolgáltatáson keresztül tett közzé. A kiszivárgott dokumentumok között az F-35 vadászrepülőgépre és más amerikai fegyverekre vonatkozó technikai információk is megtalálhatóak. A pekingi székhelyű Rising Information Technology marketingvezetője szerint a fájlok tartalma nagy része hitelesnek tűnik, és a kiszivárgott információk nagy visszhangot keltettek a hadsereg-rajongók körében.