India vezetője is a békéről tárgyalt Putyinnal

Narendra Modi, indiai miniszterelnök a Moszkva mellett található Novo-Ogarjovóban találkozott Vlagyimir Putyinnal, ahol az indiai kormányfő szerint az ukrajnai háború békés lezárásáról is megállapodtak.

Modi hangsúlyozta, hogy "a lehető leghamarabb békét teremtenek" Ukrajnában, és kiemelte, hogy mindenki, aki hisz az emberiségben, fájdalmat érez, amikor emberek halnak meg, különösen, amikor ártatlan gyermekek az áldozatok. Az orosz elnök megköszönte az indiai miniszterelnöknek, hogy figyelmet fordít az olyan égető problémákra, mint az ukrajnai válság békés megoldása.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Modi és Putyin konstruktív tárgyalásokat folytatott, melynek nyomán új elképzelések születtek az ukrajnai helyzet rendezéséről. Peszkov hozzátette, hogy Modi nem ajánlotta fel közvetítő szerepét a rendezésben, és kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a NATO-csúcson meg fogják hallani Modi "békekezdeményezését".

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter közölte, hogy Modi elfogadta Putyinnak a BRICS csoport októberi kazanyi csúcstalálkozójára szóló meghívását, és mindkét fél elsőrendű fontosságú együttműködési platformnak nevezte a Sanghaji Együttműködési Szervezetet (SCO). Az orosz fél kiemelte, hogy támogatja, hogy India állandó tagjává váljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Indiai-orosz együttműködés

Modi szerint az indiai-orosz partnerség új jelentőséget kap a globális kontextusban, és mindkét fél meggyőződése, hogy további erőfeszítésekre van szükség a globális stabilitás és béke megteremtése érdekében. A tárgyalások során fontos új döntéseket hoztak a kölcsönös együttműködés további erősítése érdekében, többek között a kereskedelem, biztonság, mezőgazdaság, technológia és innováció területén. Emellett nagy jelentőséget tulajdonítottak a közlekedési megközelíthetőségnek és a kulturális cserének.

Makszim Oreskin, az orosz elnöki adminisztráció helyettes vezetője szerint a gazdasági szempontból a két ország közötti stratégiai együttműködés területeinek 2030-ig tartó fejlesztési programja volt a tárgyalások fő eredménye. Modi bejelentette, hogy kormánya konzuli képviseletet nyit Jekatyerinburgban és Kazanyban, amit az idegenforgalom fellendülésével indokolt.

Orosz-indiai atommegállapodás

A Kreml-beli tárgyalásokat megelőzően Putyin és Modi a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH) felkereste az Atom pavilont, ahol az orosz vezető egyebek mellett arról beszélt vendégének, hogy az úszó atomerőművek technológiája a jövőben kiválthatja az olajenergiát. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója elmondta, hogy Oroszország együttműködést ajánl Indiának a trópusi viszonyokhoz igazított, kis kapacitású atomerőművek építésében, és lehetőséget adnak a teljes építési rész átadására.

Vlagyimir Putyin kedden a legmagasabb orosz állami kitüntetéssel, az Első Meghívott Szent András Apostol Renddel tüntette ki Narendra Modit.