Magyarország nem támogatta az oroszországi 444 betiltását elítélő uniós nyilatkozatot

Gulyás Gergely kijelentette, hogy helyteleníti a 444 oroszországi betiltását, de a magyar kormány mégsem támogatta az ezt elítélő uniós nyilatkozatot, mivel úgy vélik, ez csak újabb orosz válaszlépéseket váltott volna ki.

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy ő helyteleníti, ha a 444-et bárhol betiltották. Azonban arról, hogy a magyar kormány egyedül ellenezte volna az oroszországi betiltást elítélő közös uniós nyilatkozatot, nem tudott, és azt mondta, megkérdezi Szijjártó Péter külügyminisztert a részletekről.

Kedden válasz érkezett a Miniszterelnökségi Sajtóirodától, amely szerint Magyarország álláspontja az, hogy a korábbi három orosz médium kitiltása is ellentétes volt a sajtószabadság európai értékeivel. Az orosz válaszreakciók pedig azt mutatják, hogy minden ilyen döntés súlyos válaszintézkedéseket von maga után Oroszország részéről, ami ellentétes az Európai Unió érdekeivel. Emiatt Magyarország nem támogatta a nyilatkozatot, mivel úgy ítélték meg, hogy az csak további orosz válaszlépéseket eredményezett volna.

Az Európai Unió Tanácsa május 17-én jelentette be, hogy betiltja Európában három orosz médium, a RIA Novosztyi, az Izvesztyia Médiainformációs Központ és a Rosszijszkaja Gazeta „minden műsorszórási tevékenységét”. Az orosz külügyminisztérium erre válaszul bejelentette, hogy betiltják az Oroszországi Föderációban az olyan médiaszolgáltatókat, amelyek „rendszeresen terjesztenek hamis információkat a különleges katonai művelet menetéről”, és ezt „tükröző és arányos” megtorló intézkedésként határozták el.

A listán az EU minden tagállamából szerepel néhány orgánum; köztük olyan neves lapok és tévécsatornák, mint a Der Spiegel, a Le Monde vagy – összuniós lapként – a Politico európai kiadása. Oroszország több közszolgálati médiumot is betiltott az olasz RAI-tól kezdve a portugál RTE-n át a spanyol Televisión Españoláig. Az orosz háborús propaganda terjeszkedésében jeleskedő magyar közmédia nem került rá a listára, a 444 viszont igen.