Magyar férfit tartóztattak le Norvégiában űrcég rendszerének feltörése miatt

Norvégiában őrizetbe vettek egy magyar férfit, aki a gyanú szerint feltörte az ISAR Aerospace Norge nevű magán űrcég rendszerét, fájlokat másolt le és kártékony szoftvert telepített a vállalat egyik laptopjára.

A 30-as éveiben járó férfi korábban kapcsolatban állt a céggel, amely új generációs hordozórakéták fejlesztésével és műholdak föld körüli pályára állításával foglalkozik. A férfi korábban hozzáféréssel rendelkezett a cég rendszereihez, azonban később megfosztották ezektől a jogoktól. A vád szerint úgy jutott hozzá adatokhoz, hogy arra már nem volt jogosult.

A férfi ügyvédje, Tor Haug a norvég sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy ügyfele nem érti a vádakat és tagadja azokat, állítása szerint nem követett el semmilyen rosszat.

Amennyiben a magyar férfit bűnösnek találják, a büntetőtörvénykönyv 204-es paragrafusa alapján pénzbüntetésre és akár kétéves börtönbüntetésre is számíthat. Steffen Ravnåsen, a norvég rendőrség felügyelője szerint azonban további bűncselekmények miatt is indíthatnak eljárást ellene. Ravnåsen hangsúlyozta, hogy a hatóságok nagyon komolyan veszik az ügyet és jelenleg is több számítástechnikai eszközt vizsgálnak az üggyel kapcsolatban, nem zárva ki, hogy a későbbiekben súlyosabb vádak is felmerülhetnek.

A feltételezett adatlopás helyszíne Norvégia északnyugati partjainál, az északi sarkkörön túl fekvő Andoya szigetén volt, ahol 2023. novemberben nyitották meg Európa első űrkikötőjét, az Andoya űrkikötőt. Az év elején bejelentették, hogy itt lesz a központja egy új katonai együttműködésnek, amelyben részt vesz Norvégia mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Japán is, a céljuk pedig műholdak felbocsátása. A magyar férfi a hét végéig biztosan előzetes letartóztatásban marad.

Az esetet a norvég belbiztonsági szolgálat (PST) is figyelemmel követi, és a Norvég Nemzetbiztonsági Hatóság (NSM) igazgatóhelyettese, Anniken Beyer Fjeld megerősítette, hogy őket is tájékoztatták az ügyről. Fjeld szerint az űrszektornak komoly biztonságpolitikai jelentősége van, de arról, hogy milyen információ vagy adat lehetett a célpont, a céget kell megkérdezni. A nyomozás még tart, így az eset súlyosságáról még nem tudni pontosan.