Titokzatos akció Kubában: Amerika is reagált

A kubai kormány meghiúsított egy, az Egyesült Államokban kitervelt fegyvercsempész akciót, amelynek során több mint harminc embert tartóztattak le, és a kormány destabilizálását tűzték ki célul - közölte a kubai belügyminisztérium egyik tisztviselője.

A kubai vezetés tavaly decemberben hozta nyilvánosságra az összeesküvés részleteit, amikor egy az Egyesült Államokban élő kubai férfi jetskivel, fegyverekkel, lőszerrel és katonai felszereléssel érkezett a szigetre, hogy embereket toborozzon és erőszakcselekményeket kövessen el. A kubai hatóságok szerint a jelenleg Kubában fogvatartott gyanúsítottat az Egyesült Államokban is emberkereskedelemmel vádolják.

A hét hónapos nyomozás során a kubai rendőrség egy átfogóbb tervet tárt fel, amelyben 32 kubai és a La Nueva Nacin Cubana nevű, amerikai székhelyű csoport is részt vett. Víctor Alvaréz, a kubai belügyminisztérium vezető bűnügyi nyomozója szerint ez a csoport továbbra is tervez támadásokat Kuba ellen az Egyesült Államok területéről.

Kuba értesítette az amerikai kormányhivatalokat a vizsgálat eredményeiről, de állításuk szerint az érintettek továbbra is büntetlenül folytatják tevékenységüket. "Ezek a személyek továbbra is büntetlenül tevékenykednek Észak-Amerika területén, erőszakos jellegű tevékenységeket szerveznek, finanszíroznak és támogatnak, hogy felforgassák országunk belső rendjét" - közölte Alvaréz.

Az amerikai külügyminisztérium tudomásul vette a kubai feltételezéseket, és hangsúlyozta, hogy az amerikai bűnüldözés az Egyesült Államokbeli törvények alapján üldözi a bűnelkövetőket, és nem fogad el utasításokat külföldi kormányoktól.

Kuba évtizedek óta azt állítja, hogy az Egyesült Államok szemet huny az Egyesült Államokban tartózkodó kubaiak által szőtt, a szigeten zavargások szítására és kormányának megdöntésére irányuló összeesküvések felett. Decemberben közzétették azon külföldi állampolgárok és szervezetek listáját, köztük a La Nueva Nacin Cubana-t, akiket terrorizmussal vádolnak, és akik részt vettek szállodai robbantásokban, zavargások szításában és Fidel Castro elleni merényletkísérletekben is.

Az amerikai Center for Strategic and International Studies (CSIS) elemzése szerint Kína egyre aktívabb hírszerzési tevékenységet végez Kubában, és Amerikát különösen aggasztja a kínai kémállomások elszaporodása a szigeten, mivel a katonai tevékenységet is követni tudják a szigetről a riválisok.