Már a lengyel határnál vannak a kínai katonák

Fehéroroszország és Kína 11 napos közös hadgyakorlatot kezdett hétfőn, mindössze néhány kilométerre a lengyel, vagyis egy NATO-tagország határától.

A fehérorosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a kínai Népi Felszabadító Hadsereg egységei a hétvégén érkeztek meg, és Breszt városának közelében, a fehérorosz-lengyel határ mentén kezdtek el egy terrorellenes kiképzési gyakorlatot, amely július 8-19-ig tart. A gyakorlat helyszíne alig hatvan kilométerre található a NATO-tagállam határától.

A hadgyakorlat kezdete egyidőben történt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök varsói látogatásával, ahol egy biztonsági megállapodást írt alá a lengyel miniszterelnökkel, Donald Tusk-kal.

Vadim Denisenko, a belarusz hadsereg vezérőrnagya szerint a "Támadó Sólyom" elnevezésű közös hadművelet során a két ország katonai személyzete bizonyos szakaszokban "egy egységként" fog cselekedni. A kínai védelmi minisztérium vasárnap arról tájékoztatott, hogy a gyakorlatok során "túszmentési műveleteket és terrorizmusellenes küldetéseket" hajtanak végre.

Peking is Minszk szövetsége

A múlt csütörtökön Fehéroroszország csatlakozott a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO), amelyet 2001-ben alapítottak többek között Kína, Oroszország és néhány közép-ázsiai ország a terrorizmus elleni küzdelem és a határbiztonság előmozdítása céljából.

Az utóbbi években a pekingi és moszkvai vezetés a blokk átalakítását szorgalmazza, hogy az SCO a nyugati intézmények geopolitikai ellensúlyává válhasson. Wang Yi, kínai külügyminiszter és Maksim Ryzhenkov, a fehérorosz külügyminiszter hétfőn Pekingben egyetértettek abban, hogy a két ország határozottan támogatni fogja egymást és elutasítják az USA hegemónia törekvéseit.

A háború és Fehéroroszország

A 2022 februárjában kezdődött teljes körű invázió előtt Oroszország egy közös hadgyakorlatra hivatkozva helyezett csapatokat az ukrán-fehérorosz határra, amelyeket később Kijev elleni támadásra használtak fel. Putyin orosz elnök tavaly bejelentette, hogy taktikai atomfegyvereket helyez el Belaruszban. A kínai-fehérorosz közös hadműveletet a NATO 75. évfordulós washingtoni csúcstalálkozójának előestéjén kezdték meg.