United Airlines Boeing 757-esének kereke szakadt le felszállás közben

Los Angelesből Denverbe tartott a United Airlines egyik közel 30 éves Boeing 757-ese, amikor a felszállás során leszakadt a gép egyik kereke. Idén ez már a második hasonló eset a légitársaságnál.

A Guardian beszámolója szerint a United Airlines egyik járata közben történt az incidens, ahol szerencsére senki sem sérült meg. A Boeing 757-200-as típusú repülőgép helyi idő szerint hétfő reggel 7 óra 15 perckor indult útnak Los Angelesből, és 10 óra 10 perckor sikeresen landolt Denverben.

A kerék pontos leesési ideje egyelőre ismeretlen, de a légitársaság szerint a kerék Los Angelesben került elő. Egy YouTube-on közzétett beszélgetésből kiderül, hogy a pilóták látták, ahogy a kerék leszakad a felszálló gépről és elgurul mellettük.

A járaton 174 utas és a 7 fős személyzet tartózkodott, akik közül senki sem sérült meg a baleset során. Korábban, márciusban egy hasonló eset történt egy másik United Airlines járattal, amely San Francisco-i repülőtérről Japánba indult volna, de felszállás közben itt is leesett egy kerék. Akkor a gépen 235 utas, 10 fős személyzet és 4 pilóta utazott, és bár személyi sérülés nem történt, a leeső kerék komoly károkat okozott egy autóban.

A United Airlines más Boeing gépeivel is előfordultak problémák az elmúlt hónapokban. Az egyik repülőgép márciusban azért hajtott végre kényszerleszállást a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren, mert problémák léptek fel a hidraulikus rendszerével kapcsolatban. Nem sokkal később kényszerleszállást hajtott végre a légitársaság egyik Boeing 777-es repülőgépe, mert üzemanyag folyt ki a gép leszállóberendezéséből. Ugyanebben a hónapban egy másik gép Houstonban leszállás közben a pályáról a fűbe gurult. Szintén márciusban a Houstonból a floridai Fort Myersbe tartó Boeing 737-900-asnak azért kellett visszafordulnia, mert lángok csaptak fel a hajtóművéből. Egy másik esetben már csak a landolás után vették észre, hogy hiányzik a gép egyik külső panele.

A Boeing cégnek az elmúlt év során több balesete és válsága is volt, amelyek részleteiről a HVG Tech rovatának Facebook-oldalán lehet tájékozódni. A Boeing-gépekkel kapcsolatos problémákat januárban kapták fel a lapok, miután az Alaskan Airlines egyik Boeing 737 Max típusú repülőjének ötezer méter magasan kiszakadt az egyik ajtópanelje. Nem sokkal később a United Airlines Boeing 737-eseinél is kilazult rögzítéseket találtak. Azóta több belsős szakember nyilatkozott a Boeing gépek műszaki hiányosságairól.

A Boeing vállalat bűnösnek vallotta magát bűnszervezetben elkövetett csalás vádjában, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) lezárja a két halálos balesetet, amelyet a Boeing 737 MAX járatokkal kapcsolatban indult. A vállalatot 243,6 millió dolláros bírság befizetésére kötelezhetik, valamint arra, hogy három év alatt legalább 455 millió dollár értékben költsenek a biztonsági és megfelelőségi programjainak megerősítésére. A vádalku segítségével a Boeing elkerülheti a bírósági eljárást. A döntés hatalmas dühöt váltott ki 2018-as és 2019-es balesetekben meghalt több száz ember hozzátartozóinak körében, akik azzal vádolják az amerikai hatóságokat, hogy újabb, a vállalatnak kedvező üzlet született.